Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


DNA nu renunță la anchetarea OUG 13: Cercetările sunt legale

kov.jpg

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi
Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi
Sursa imaginii: 
RFI

DNA nu renunță la anchetarea controversatei ordonanțe 13 prin care Guvernul Grindeanu a încercat să modifice legislația penală. Direcția transmite că toate cercetările întreprinse în cazul acestei ordonanțe au fost legale. Poziția DNA vine în contextul în care Curtea Constituțională (CCR) a decis că Direcția și-a depășit atribuțiile deschizând ancheta în cazul ordonanței 13. În urma deciziei Curții, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a sugerat că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi ar trebui să demisioneze; la fel, și procurorul general, Augustin Lazăr.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) susţine că cercetările în cazul OUG 13 au fost făcute în concordanţă cu dispoziţiile legale şi cu jurisprundenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. DNA precizează că cercetarea în acest dosar a vizat investigarea de fapte prevăzute de legea penală descrise în cuprinsul denunţului cu care au fost sesizate organele de urmărire penală.

Astfel, potrivit DNA, respectând dispoziţiile legale şi practica Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea stabilirii împrejurărilor cauzei, au fost administrate probe constând în declaraţii de martori, ridicări de documente, procurorul având obligaţia de a efectua o anchetă penală efectivă.

În ce priveşte decizia Curţii Constituţionale privind  existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - DNA şi Guvern, legat de ancheta privind OUG 13, DNA spune că apariţia unor astfel de decizii ale CCR reprezintă doar un eveniment normal în procesul de interpretare a legilor.

În ancheta DNA privind ordonanța 13, Direcția Națională Anticorupțiesuspectează, între altele, că Ministerul Justiţiei ar fi distrus un document de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul în care proiectul ordonanței 13 primise aviz negativ, cu foarte puţin timp înainte de aprobarea sa în Guvern. Acuzațiile lansate de DNA sunt grave: favorizarea făptuitorului, fals intelectual, prezentarea de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi de probe.

CCR susține că DNA și-a depășit atribuțiile. Ministrul Justiției a vorbit despre demisia procurorilor șefi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a sugerat, duminică seară, că i-ar putea revoca pe Lazăr, dar și pe șefa DNA, Codruța Kovesi. Ministrul și-a motivat afirmațiile invocând decizia CCR care a apreciat că DNA și-a depășit atribuțiile atunci când a demarat o anchetă privind controversata OUG 13.

În replică, procurorul general Augustin Lazăr, a declarat, luni, la Realitatea TV, că nu va demisiona și că nu vrea să mai intre în polemici publice.

La rândul său, ministrul Justiţiei și-a nuanțat declarațiile: “Nu am sugerat să îşi dea demisia. Am invocat doar o instituţie care există în Codul Muncii. Oricine poate să îşi dea demisia, nimeni nu este obligat să muncească împotriva voinţei lui”, a declarat ministrul Tudorel Toader.