Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Cristian Diaconescu: Nu ministrul Justiţiei e abilitat să evalueze Ministerul Public, ci CSM

Cristian Diaconescu conflict israeliano palestinian.jpg

Cristian Diaconescu comentează conflictul din Orientul Mijlociu (Foto: arhivă RFI)
Cristian Diaconescu comentează conflictul din Orientul Mijlociu (Foto: arhivă RFI)

Consiliul Superior al Magistraturii are şi abilitarea legală şi capacitatea instituţională de a evalua activitatea procurorului general şi a şefei DNA. O spune la RFI fostul ministru al Justiţiei Cristian Diaconescu. El comentează anunţul actualului ministru, care vrea să evalueze activitatea Ministerului Public, în urma deciziei CCR privind OUG 13.

În opinia prim-vicepreşedintelui PMP, ”Consiliul Superior al Magistraturii are şi abilitarea legală, dar şi capacitatea instituţională de a face astfel de verificări. Evident, nu există instituţie într-un stat democratic, inclusiv în sistemul judiciar, care să fie exclusă de la o evaluare la un moment dat, inclusiv în ceea ce priveşte conducerea, dar nu ministrul Justiţiei, după părerea mea, are abilitarea legală, morală, de a face astfel de controale, de a trage concluzii în urma acestor controale, ci Consiliul Superior al Magistraturii. Evident, dacă ministrul are elemente pe care le consideră necesar a fi aduse în discuţie în legătură cu capacitatea funcţională a sistemului judiciar, poate face acest lucru în cadrul CSM (...). Nu cred că astăzi deşi articolul 69 a fost modificat straniu în noiembrie 2016 în ceea ce priveşte abilitarea într-o oarecare măsură a ministrului Justiţiei de a face unele verificări, nu cred că este momentul să schimbăm această practică”.

”Oricum şi astăzi când discutăm, există o delimitare clară între orice fel de investigare ce se face în sistemul judiciar şi actul de justiţie în sine. Nici procurorii, nici judecătorii nu pot fi supuşi controlului în legătură cu actul de justiţie”, precizează Cristian Diaconescu.

 

 
Cristian Diaconescu, despre evaluarea Ministerului Public de către Ministerul Justiţiei