Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Diaconescu: România ar trebui să aibă un reprezentant în negocierile privind Brexit

cristian_diaconescu_romania_reprezentant_negocieri_brexit.jpg

Când se va oficializa divorţul Marii Britanii de UE? (Foto: Reuters/Paul Hackett)
Când se va oficializa divorţul Marii Britanii de UE? (Foto: Reuters/Paul Hackett)

România ar trebui să poarte şi negocieri bilaterale cu Marea Britanie privind Brexit, declară la RFI fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Fostul şef al diplomaţiei române spune că Bucureştiul ar trebui să aibă o politică foarte clară în privinţa Brexit: „Problema celor peste 600 de mii de români care se află astăzi în Marea Britanie, ca să nu mai vorbesc de cei care ar urma sau ar dori să vină la un moment dat devine în acest moment deosebit de complicată. Ceea ce cred că ar fi important ca şi la viitorul Europei este ca Bucureştiul să aibă şi aici o politică cât se poate de clară. Sigur, Michel Barnier va negocia în numele Comisiei Europene problema Brexit-ului, Guy Verhofstadt în numele Parlamentului European în egală măsură are o anume viziune şi o anume abilitare, dar interesele României trebuie să fie în primul rând prezentate cât se poate de clar şi susţinute într-o formulă adecvată. Asta ar presupune negocieri bilaterale între România şi Marea Britanie, dar şi o prezentare şi poate chiar negocieri cu celelalte state din UE, pentru că la un moment dat, într-o ordine de interese s-ar putea ca priorităţile României să nu fie exact aceleaşi cu cele ale Franţei sau ale Germaniei. Ei sunt mai interesaţi de exemplu de piaţa unică, noi de păstrarea celor patru libertăţi fundamentale din tratatele constitutive ale UE, inclusiv libera circulaţie pe piaţa muncii”.

Cristian Diaconescu e de părere că ar fi „normal, constituţional şi corect politic să avem un mandat în legătură cu poziţia României în ceea ce priveşte Brexit-ul şi eventual, de ce nu, un reprezentant al României în negocierile privind Brexit-ul, care să-şi informeze partenerii în legătură cu aşteptările noastre în acest proces şi pe de altă parte, evident, să prezinte Londrei anumite aspecte care sunt în acest moment semnificative pentru România”.