Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Foreign Policy : Trump a dispus tăierea fondurilor pentru agențiile umanitare ale ONU

donald-trump-taxes.jpg_1718483346.jpg

Sursa imaginii: 
France Presse

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, are de gând să-şi doneze salariul anual de 400.000 de dolari către o organizaţie de caritate, care urmează să fie aleasă de către jurnaliştii de la Casa Albă. Donaţia ar urma să se facă până la sfârșitul anului, potrivit BBC News. Pe de altă parte, gesturile filatropice ale miliardarului se pare că se opresc aici: potrivit publicației Foreign Policy, Departamentul de Stat a primit instrucțiuni să găsească soluții pentru a reduce cu până la 50% fondurile alocate programelor Organizației Națiunilor Unite.

Este fără precedent ca administrația americană să ia o asemenea distanță față de misiunile derulate sub egida forului internațional, precum cele de menținere a păcii, de vaccinare a copiilor, de monitorizare a programelor nucleare și de promovare a negocierilor de pace, comentează Foreign Policy, care citează surse concordante.

Solicitarea de a lua astfel de măsuri caracterizate drept "draconice" de sursa citată intervine în contextul în care Casa Albă va publica joia aceasta propunerea de buget pentru 2018. Proiectul ar include reduceri de până la 37% ale cheltuielilor alocate Departamentului de Stat, Agenției Americane pentru Dezvoltare Internațională USAID și altor programe de asistență, inclusiv din cadrul ONU. Aceasta în condițiile în care suma anuală pe care Statele Unite o alocă ONU este de 10 miliarde de dolari.

Foreign Policy notează că nu este clar, deocamdată, în ce măsură reducerea drastică a fondurilor către ONU dorită de administrația Trump se va reflecta în proiectul de buget pentru 2018, document pregătit de biroul pentru Buget și Administrație al Casei Albe. O variantă ar fi ca reducerile să fie etapizate pe durata următorilor trei ani. O sursă oficială apropiată administrației americane a afirmat că șeful diplomației americane, Rex Tillerson, a primit undă verde pentru a decide cum va administra reducerea fondurilor.

Mai mulți diplomați americani i-au avertizat deja pe colegii din cadrul ONU că este cazul "să se aștepte la o restrângere de amploare a sprijinului financiar" acordat de Statele Unite forului internațional, a indicat pentru Foreign Policy un diplomat european. Discuția cu ușile închise ar fi avut loc la data de 9 martie la New York. Programele ONU cel mai afectate vor fi cele de menținere a păcii, cele ale UNICEF și programul de dezvoltare, acestea fiind finanțate din bugetul Biroului pentru Organizații Internaționale din cadrul Departamentului de Stat.

Richard Gowan, expert în cadrul Consiliului European pentru Relații Internaționale, este de părere că asemenea reduceri bugetare vor provoca haos. "Agenția ONU pentru refugiați UNHCR a primit din partea SUA 1,5 miliarde din bugetul total de 4 miliarde de dolari de anul trecut. Reducerea contribuției americane va lăsa un gol uriaș pe care alți donatori importanți vor face eforturi uriașe să îl acopere", a declarat Gowan.  Expertul a subliniat că acest demers ar putea semnala "prăbușirea sistemului internațional de asistență umanitară, așa cum îl știam".