Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Țarul Nicolae al II-lea -ultimul împărat al Rusiei

incoronare_nicolae.jpg

La ceremonia de încoronare a lui Nicolae al II-lea din 1896 mii de persoane au fost călcate în picioare și au murit...
Image source: 
wikipedia.org

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la abdicarea forțată a ultimului împărat al Rusiei, țarul Nicolae al II-lea, moment care a marcat stingerea dinastiei Romanovilor.

Nikolai Alexandrovici Romanov s-a născut la Sankt Petersburg în mai 1868, fiind cel mai mare fiu al împăratului Alexandru al III-lea și nepotul împăratului Alexandru al II-lea. În anul 1894 i-a succedat tatălui său la tron și tot în același an s-a căsătorit cu prințesa Alix, una dintre nepoatele reginei Victoria, devenită de atunci  împărăteasa Alexandra Feodorovna Romanova.

Titlul de ,,țar”, care fusese abolit în 1712 de Petru cel Mare, a fost refolosit, neoficial, în timpul domniei lui Nicolae al II-lea.

Istoria ultimului împărat al Rusiei a fost una tumultoasă încă din primele momente ale domniei, de la ceremonia de încoronare, când, din cauza înghesuielii, mai multe mii de persoane au fost călcate în picioare și au murit.

Peste ani,  politica de expansiune promovată de Nicolae al II-lea în Manciuria a dat naștere războiului cu Japonia din 1904-1905, care s-a încheiat cu victoria Japoniei și a provocat o serie de revolte masive împotriva țarului. Opoziția împotriva acestuia era din ce în ce mai mare, drept urmare împăratul a fost nevoit să facă anumite concesii, limitate însă, printre care înființarea unui parlament, Duma de Stat. Astfel, opinia clasei de mijloc a devenit din ce în ce mai sonoră în procesul de guvernare.

Deși, inițial, izbucnirea Primului Război Mondial a consolidat statutul monarhiei în Rusia, ulterior, situația avea să se schimbe, mai ales după ce, în 1915, țarul Nicolae al II-lea a preluat comanda armatei, moment din care orice eșec îi era direct atribuit. Războiul a cauzat, cum este firește de altfel, înăsprirea coondițiilor de viață a rușilor, care erau din ce în ce mai nemulțumiți și de evoluția țării lor pe câmpul de luptă. Au izbucnit revolte ample care s-au transformat în ceea ce istoria a reținut drept ,,Revoluția din Februarie”. La sfârșitul acesteia, s-a instalat un guvern provizoriu, iar pe 2/15 martie 1917 țarul Nicolae al II-lea a fost obligat să abdice în favoarea fratelui său, Marele Duce Mihail Alexandrovici. Acesta, însă, a refuzat tronul, consemnând astfel finalul a trei secole de istorie a dinastiei Romanov.

Familia imperială a stat o perioadă în reședința oficială, Palatul Alexandru, iar în luna august, guvernul provizoriu a decis mutarea acesteia în Siberia, în localitatea Tobolosk. După ,,Revoluției din Octombrie”, bolșevicii, care tocmai preluaseră puterea, după ce răsturnaseră guvernul provizoriu, i-au mutat pe țarul Nicolae al II-lea și pe familia sa la Ecaterinburg, iar în iulie 1918 au ordonat să fie executați.

Pe 4 august 2000, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse i-a canonizat drept sfinți pe Nicolae și pe membrii apropiați ai familiei acestuia.

Încheiem cu un detaliu al istoriei: ultima vizită în străinătate a familiei imperiale ruse a fost în România, la Constanța, în luna iunie a anului 1914.

Restul este istorie...

...care poate lua multe întorsături, dar care mereu continuă...

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe Istorie din 15 martie 2017