Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri în Olanda: Prezență masivă. Partidul premierului ar fi câştigat

alegeri_olanda.jpg

Image source: 
en.wikipedia.org

S-au format cozi în gări și muzee, e interes major pentru alegerile legislative până și pe insula artificială nou creată la nord de Amsterdam, relatează agențiile internaționale de știri. Până la ora României 15:00, la urne se prezentaseră deja peste 25% din cei 12,9 milioane de olandezi cu drept de vot. Spre seară, multe secții au transmis că buletinele de vot sunt pe terminate și că abia mai fac față aglomerației. În multe secții s-ar fi atins deja 100% prezență; voci citate de presa internațională susțin că la acest scrutin prezența finală la urne ar putea depăși 80%.

Actualizare : Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie ar fi câştigat alegerile, arată exit-pollurile preluate de Reuters. Formaţiunea condusă de premierul Rutte ar obţine 31 de mandate din cele 150 de locuri.

Actualizare: Partidul Libertatii (PVV), al lui Geert Wilders, lider politic de extremă dreapta ar fi câştigat 19 mandate. Verzii ar avea 16 mandate, iar Partidul Socialist 14. Partidul Laburist a obţinut nouă fotolii. A fost o prezenţă consistentă la vot, de peste 80%. 

Secțiile de votare se închid la ora 20.00 GMT (ora României 22.00) și imediat după vor fi anunțate primele exit-polluri. Participă la alegerile parlamentare nu mai puțin de 28 de partide și peste o mie de candidați. Campania a fost acaparată însă de duelul dintre actualul premier, Mark Rutte și liderul Partidului Libertății, Geert Wilders, adeptul unei retorici puternic anti-europene.

Mark Rutte a transmis miercuri că o eventuală victorie a lui Wilders, creditat cu prima șansă în sondaje, ar însemna triumful unui “populism greșit“, cu referire inclusiv la deznodământul alegerile din Statele Unite sau al votului pro-Brexit. De partea cealaltă, Geert Wilders, al cărui mesaj vizează deopotrivă  combaterea “islamizării”, a dus, încă de la început, o campanie extrem de agresivă, în care s-a referit în nenumărate rânduri la redarea țării olandezilor și la închiderea porților prin care vin imigranții.

Analiștii estimează cî Partidul Libertății de extremă-dreapta ar urma să obțină  oricum cel mai bun scor din 2006, de la înființare. Chiar dacă Wilders nu va obține primul loc în alegeri, cel mai probabil Europa se va confrunta cu un nou semnal de alarmă, înainte de alte alegeri cruciale organizate anul acesta: cele din Franța, respectiv Germania.