Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Extrema dreaptă pierde alegerile din Olanda la scrutinul care a mobilizat masiv alegătorii

Rată de participare fără precedent la alegerile legislative din Olanda. Electoratul s-a mobilizat şi a votat împotriva partidului de extremă dreapta, PVV, condus de Geert Wilders.

După numărarea a 94% din voturi, partidul premierului Mark Rutte a câştigat alegerile cu 33 de mandate din cele 150 de locuri din legislativul de la Haga. Rezultatele preliminare arată că populiştii lui Geert Wilders au obţinut 19 mandate.

Exit-pollurile vorbesc despre o rată de participare la vot de 81%, mult peste cea din urmă cu patru ani, care a fost de 65%.

 

Reacţii partide

Premierul olandez a declarat că ţara sa a "respins populismul greşit".

“Este o seară în care Olanda, după Brexit şi Trump, a spus 'Gata cu populismul greşit'. Mesajul nostru pentru Olanda - ne vom menţine direcţia şi vom menţine această ţara sigură şi stabilă - şi-a atins ţinta. “

Deputatul de extremă dreapta Geert Wilders s-a aratat dispus să participe la o coaliţie guvernamentală, deşi celelalte partide politice au exclus o asemenea colaborare, scrie AFP.

"Dacă este posibil, mi-ar plăcea să co-guvernez, dar, dacă asta nu merge, vom sprijini guvernul unde este necesar, pentru problemele care ne sunt dragi", a declarat Wilders, singurul lider de partid care nu a ţinut o conferinţă de presă în urma alegerilor.

 

Reacţii internaţionale

Cancelarul german Angela Merkel: "Aştept cu nerăbdare să lucrez cu voi ca prieteni, vecini şi europeni", a spus cancelarul într-o discuţie telefonică cu Mark Rutte scrie The Guardian.

Jean-Marc Mayrault, ministrul extern de franceze a scris pe Twitter: "Felicitări olandezilor pentru oprirea ascensiunii extremei-drepte. Dorinţa de a lucra pentru o Europă mai puternică".