Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Hitler și reînarmarea -limita puterii tratatelor internaționale

armata_nazi.jpg

Paradă militară în Germania nazistă, Berlin, 1935
Image source: 
pinterest.com

Ziua de astăzi, 16 martie, corespunde cu o dată istorică, care ne arată că uneori puterea tratatelor internațională este limitată: reintroducerea serviciului militar obligatoriu în Germania în 1935 și, astfel, încălcarea Tratatului de la Versailles din 1919.

Pe 16 martie 1935 istoria ne-a lăsat o dovadă grăitoare despre puterea limitată a tratatelor internaționale. Hitler reintroducea serviciul militar obligatoriu în Germania, făcând astfel oficială politica sa de reînarmare, care începuse de ceva timp și care încălca vădit clauzele Tratatului de la Versailles.

Pe lângă cedările de teritorii și reparațiile de război, Tratatul semnat de Germania cu Puterile Aliate în Sala Oglinzilor din Palatul Versailles, conținea și o serie de clauze privind demilitarizarea. Germaniei i s-a interzis să aibă aviație și marină militară, tancuri și artilerie grea, iar armata sa a fost redusă la 100.000 de oameni, în timp ce serviciul militar obligatoriu a fost desființat. Încă din anii ’20 în țară se manifesta o rezistență energică la toate clauzele tratatului, tratat care, de altfel, a provocat un șoc la nivelul societății care era din ce în ce mai nemulțumită și cuprinsă de un sentiment profund revanșard. În acest context, a avut loc și venirea la putere a lui Hitler în 1933, moment din care efortul de reînarmare german a devenit evident.

În octombrie 1934, liderul nazist deja ordonase, în secret, triplarea efectivului forțelor armate de la 100.000 la 300.000. Începuse, de asemenea, tot pe ascuns, construcția unei flote maritime formată din nave de război și din submarine. Pe lângă acestea, Hitler l-a însărcinat pe  Hermann Göring să se ocupe de instruirea forțelor militare aviatice și de proiectarea unor aeronave militare.

Între timp, și Franța, Marea Britanie și Rusia luaseră măsuri de creștere a cheltuielilor și a efectivelor militare, pe care le justificau tocmai prin procesul de refacere al potențialului de război al Germaniei. Hitler folosea, desigur, retorica opusă, justificându-și acțiunile pe seama reînarmării celorlalte puteri și al eșecului politicii postbelice de dezarmare.

La începutul lunii martie, într-o inițiativă de testare a reacției puterilor occidentale, dictatorul german l-a autorizat pe Göring să facă publică inițiativa Germaniei de a-și constitui o forță aviatică militară (Luftwaffe). Franța și Marea Britanie nu au avut reacții tranșante, deși măsura anunțată de Germania în ziarul Daily Mail era în total dezacord cu prevederile Tratatului de la Versailles. Drept urmare Hitler a continuat, și pe 16 martie 1935 a anunțat că tocmai  promulgase o lege care instituia serviciul militar obligatoriu în Germania și fixa la 36 de divizii efectivul armatei germane.

Trimișii englezi în Germania însărcinați să ceară lămuriri în acest sens au primit de la Hitler, pe 25 martie, explicația că reînarmarea fusese impusă de contextul internațional și că țara nu are de gând să mai participe la întâlnirile Societății Națiunilor până când aceasta nu se va reforma profund. Alături de justificare, Führerul și-a anunțat și intenția de a construi o flotă germană...

Restul este istorie și, desigur, istoria continuă...

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe Istorie din 16 martie 2017