Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fenomenul Trump, un eșec al politicii americane. Cum ar putea arăta era post-Trump?

todd_gitlin_by_david_shankbone.jpg

Todd Gitlin
Image source: 
site-ul Universității Columbia din New York

Todd Gitlin este profesor de jurnalism și sociologie la Universitatea Columbia din New York, unde conduce, începând din 2006, programul doctoral în științele comunicării. Cariera sa  universitară, începută în 1970, l-a purtat, înainte de Columbia, la instituții de prestigiu precum universitatea statului California - Berkeley, unde a predat, vreme de 16 ani. În anul academic 1994-95, Todd Gitlin a ținut  cursul de civilizație americană la EHESS (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales) de la Paris. Autor a 16 cărți de specialitate și trei romane, publicist prolific prezent în cele mai cunoscute instituții mediatice ale lumii, Todd Gitlin a fost în anii studenției, începând din 1960, activist la Harvard, organizator al demonstrației naționale împotriva înarmării nucleare din februarie 1962 și al manifestației istorice din aprilie 1965 împotriva războiului din Vietnam, președinte al grupului de stânga Studenți pentru O Societate Democratică.

Todd Gitlin a abandonat, într-o oarecare măsură, idealurile revoluționare ale tinereții - ale Noii Stângi – ceea ce nu este un caz neobișnuit. Deziluzia aceasta, prefigurată în volumul de memorialistică analitică  '60: ANI DE SPERANȚĂ, ZILE DE MÂNIE, înnobilată cu nuanțe retrospective în SCRISORI CĂTRE UN TÂNĂR ACTIVIST  și transformată în manifest prin AMURGUL VISELOR COMUNE, este cauzată de diferența, la nivelul structurilor politice, între - ca să împrumutăm terminologia gitliana - politica expresivă și cea strategică, altfel spus între idealurile și realitatea unei mișcări. Această analiză a evoluției partidului Democrat o extinde acum asupra situației, poate mai dramatică, a  Republicanilor.

Să mai spunem, pentru o mai bună înțelegere a interviului ce urmează, că lui Todd Gitlin îi datorăm o serie de volume influente despre mass-media, dintre care să cităm TOATĂ LUMEA SE UITĂ: Rolul Mass Mediei în Facerea și Desfacerea Noii Stângi.

Todd Gitlin: E șocant ... că fundamentul realizărilor, pe care după decenii de luptă îl socoteam solid, s-a dovedit a fi șubred,  fragil, că democrația și ordinea constituțională s-au arătat instabile, că rațiunea însăși nu mai este o valoare garantată. Este nevoie deci să reconsiderăm bilanțul ultimilor 50 de ani,  tot ce am crezut/realizat în acest interval. A fost o perioadă, anii 1960,  în care eu și camarazii mei am fost în centrul istoriei,  imprimându-i o anumită direcție. N-am acționat întotdeauna înțelept, dar am orientat vectorul hegelian al istoriei către rațiune. Când ne abatem de la acest drum,  apare deruta.  E ceva destabilizant. Haosul e la ordinea - mai bine spus dezordinea - zilei.

Reporter: De ce? Cum a ajuns societatea americană în acest punct? Ce a generat, ce a hrănit fenomenul Trump?

Todd Gitlin: Un eșec al politicii, dacă e să rezumăm.  Oamenii de bună credință au supraestimat măsura în care maturitatea spiritului practic, pasiunea pragmatică dacă vreți, au prins rădăcini, măsură în care s-a acceptat că politica nu-i perfecțiune sau teologie, ispășire sau izbăvire.  Strategiile organizării, pe care mulți dintre noi, în anii '60,  le-am crezut împământenite, trebuie astăzi reinventate. Am fost probabil naivi când  n-am înțeles acest lucru. Astăzi înțeleg mulți că e necesar să construiești organizații, dar nu mai știu cum, și din acest motiv partidul Democrat e doar o umbră a ceea ce a fost.  Una dintre consecințe - șocantă pentru mulți -  este că s-a șters în mare măsură linia de demarcație între Democrați și  Republicani că structuri ideologice, între, să spunem, asistențialismul neoliberal și o mișcare aventuristă, bombastică, ultra-naționalistă, proto-fascistă. Și totuși mulți, în special cei mai tineri, care au văzut progres într-un răstimp relativ scurt, de la Ronald Reagan la Bill Clinton și Barack Obama, au crezut, chiar și după cumplitul dezastru care a fost Administratia Bush Jr., că au ajuns la destinație. N-au ajuns, nici unul dintre noi n-am ajuns.  E foarte derutant să-mi dau seama că rămâne mult de făcut, că practic trebuie reînvățat alfabetul politic.

Reporter: Sunteți, printre altele, multe altele, un proeminent analist  al universului mediatic. Pe 3 martie ați moderat una dintre mesele rotunde ale simpozionului TRUMP CA SUBIECT desfășurat la universitatea Columbia. Vorbiți-ne despre starea mass-mediei în contextul politic actual, în aceasta epocă a "realității alternative", și prezumtivelor legături trumpiene cu Rusia.

Todd Gitlin: Cred că și jurnaliștii sunt într-un soi de șoc. Au văzut cum le-a fost erodată autoritatea de-a lungul anilor; au fost martori la diminuarea resurselor financiare instituționale, au suferit obstrucția alternativelor propagandistice - majoritatea de dreapt - iar acum sunt confruntați cu o misiune enormă, de îndeplinit cu efective tăiate, în ultima generație, la jumătate. Unii cred că e suficient să-și suflece mânecile și să lucreze ca și până acum, ca-n vremuri normale. Alții încearcă să răspundă la provocarea lansată de Trump și Bannon, de a fi "partidul de opoziție", ceea ce le impune să accepte noțiunea că soarta republicii atârnă de calitatea prestației lor. Urgența, unii o înțeleg mai bine decât alții. Au în față o Administrație ostilă, cu putere considerabilă asupra radio-ului și televiziunii, pentru că are controlul asupra Comisiei Audio-Vizualului, și trebuie să dea replică la un torent de minciuni și distorsiuni, fără a permite Casei Albe să dicteze agenda. Profesioniștii re-deprind profesia. Într-un fel e stimulativ, dar e încă o furtună care ne-a lovit, și pentru care jurnalismul nu PARE pregătit.

 

 

Reporter: Ați vorbit despre haos, despre incertitudine. Există pe alocuri și sentimentul, s-o recunoaștem, că se apropie sfârșitul lumii. Putem, în aceste condiții, gândi un după-Trump? Cum își vor reveni societatea și sistemul politic din șocul trumpianismului?

Todd Gitlin: Sunt două soiuri de revenire. Primul este ce s-a întâmplat după scandalul Watergate, când în esența sistemul a funcționat. O combinație de jurnalism, instituții politice și anchete parlamentare a dus la un final fericit și a generat o reînviere a credinței în idealurile americane. A doua posibilitate este că forțele care l-au propulsat pe Trump sunt departe de a se fi epuizat, că în fapt abia prind putere.  În această din urmă eventualitate, chiar dacă Trump e forțat să demisioneze sau e destituit, e posibil să avem în continuare un regim al iraționalului și cruzimii, să trecem de la o perioadă de dezechilibru instabil la alta, să avem a ne obișnui, pentru viitorul previzibil, cu o stare de haos permanent.

Ascultă AICI interviul cu Todd Gitlin, profesor de jurnalism și sociologie la Universitatea Columbia din New York
3014