Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Preda, despre Brexit: Va fi mult mai prost decât speră idealiştii

cristian_preda_brexit_mult_mai_prost_spera_idealistii.jpg

Va fi un Brexit dur sau soft? (Foto: Reuters/Jon Nazca)
Va fi un Brexit dur sau soft? (Foto: Reuters/Jon Nazca)

Negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) vor fi dure, declară la RFI eurodeputatul Cristian Preda, membru al grupului PPE din Parlamentul European.

Cristian Preda crede că în dosarul Brexit “va fi o negociere dură, pentru că sunt pe masă două chestiuni importante: statutul cetăţenilor, cum vor trăi şi ce drepturi, ce libertăţi vor avea britanicii care trăiesc în Europa şi respectiv europenii din cele 27 de ţări care sunt în Marea Britanie, iar a doua problemă va fi cea financiară, mai dă bani Marea Britanie la buget şi dacă dă bani la buget, contra ce, ce obţine?”.

“În privinţa cetăţenilor, sigur că cei 27 ar vrea ca europenii din ţările lor să se bucure de drepturile pe care le au în acest moment în Marea Britanie. Nu se va putea în orice condiţii. Există britanici şi nişte voci europene care spun hai să le acordăm britanicilor un soi de semicetăţenie europeană (…). Mie mi se pare că este ridicol, nu poţi să inventezi jumătate de cetăţenie, doar pentru că-ţi plac britanicii”, afirmă eurodeputatul.

Cristian Preda spune că în opinia sa, “va fi mult mai prost decât speră idealiştii, cei care visează că de fapt lucrurile vor arăta ca şi în acest moment, britanicii se vor face că ies”.