Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corina Crețu la RFI: Rata de absorbție este zero, putem pierde bani după 2020

Potrivit comisarului european, România ar putea avea de pierdut la alocările bugetare de după 2020, dacă nu urgentează acum procesul de absorbție.

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, atrage atența României asupra întărzierilor în absorbția fondurilor europene. Invitată în studioul RFI, Corina Crețu a afirmat că rata de absorbție continuă să fie zero și că anul 2017 este esențial pentru atragerea fondurilor în ciclul bugetar 2014-2020. Potrivit comisarului european, România ar putea avea de pierdut la alocările bugetare de după 2020, dacă nu urgentează acum procesul de absorbție.”Știți foarte bine cum am fost atacată atunci când am spus că avem zero la sută absorbție. Ei bine, suntem în același punct și acum, ca și în august 2016. Aceasta, pentru că nu avem instituțiile acreditate. Anul 2016 a fost un an pierdut, iar anul 2017 este esențial. Rada de contractare pentru cele 23 de miliarde este de 5% . Irlanda, de pildă, care nici ea nu are instituțiile certificate, are o rată de contractare de 80%. Suntem foarte în urmă, nu am luat niciun euro pe acctualul ciclu financiar.

Am fost la minister, sunt optimistă, pentru că mi s-a spus că problema vine de la sistemul IT, care se află acum în faza de testare. Doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh și doamna ministru al fondurilor europene, Rovana Plumb m-au asigurat că până în iulie aceste instituții vor fi acreditate. Este o problemă politică importantă să demonstrăm că avem nevoie de acești bani. Pentru că, până la sfârșitul anului, Comisia Europeană va trebui să depună la Parlamentul European proiectul de buget pentru perioada de după 2020. Dacă nu începem plățile, nu cred că avem argumente ca să ne putem lupta pentru un buget cel puțin egal cu cel de acum”, a afirmat Corina Crețu.