Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul declaraţiilor dintre Ankara şi Berlin escaladează

 

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc a declarat pentru CNN Turk că există posibilitatea ca miniştri turci să plănuiască un nou miting în Germania înainte de referendumul privind schimbarea Constituţiei.

Turcia a intrat în conflict cu Germania şi Olanda după ce ambele ţări au interzis miniştrilor turci să participe la mitinguri ale turcilor din străinătate, invocând motive de siguranţă.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayip Erdogan a spus că “turcofobia” este în creştere în Europa pentru că "Ankara arată unde greseste Occidentul."

El a mai afirmat şi că îndoielile exprimate de şeful spionilor germani privind rolul clericului Gulen îin puciul eşuat de anul trecut dovedeşte că "Berlinul sprijină organizaţia din spatele încercării de lovitură de stat."

Ieri Der Spiegel a publicat un inteviu cu şeful Agenţiei de Informaţii Externe BND, care a spus că guvernul turc nu a reuşit să convingă că Fethullah Gullen este în spatele puciului.

Să mai spunem că preşedintele turc a declarat că se aşteaptă ca Parlamentul să aprobe reintroducerea pedepsei cu moartea după referendumul cu privire la sporirea puterilor sale. Această măsură ar opri brusc procesul de aderare al Turciei la Uniunea Europeană, scrie AFP.