Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corina Crețu la RFI: Fonduri de coeziune mai mici, după 2020

corina_cretu.png

Comisarul european Corina Crețu în studioul RFI
Sursa imaginii: 
RFI România

Fondurile europene pentru politica de dezvoltare regională se vor reduce începând din 2020 cu cel puțin 10%. O spune la RFI Comisarul european pentru Politică regională, Corina Crețu.

Comisarul european afirmă că bugetul european va scădea ca urmare a ieșirii din Uniune a Marii Britanii. În plus, Uniunea are și alte priorități, precum criza migrației sau apărarea europeană.

Potrivit estimărilor noastre, contribuția Marii Britanii la bugetul Coeziunii Sociale era de circa 12-15%. Și nu am văzut vreun stat membru care să se arate dornic să umple acest gol. Dimpotrivă, Germania a afirmat că nu-și va mări contribuția la bugetul Uniunii Europene. Deci e clar că va trebui să operăm din start cu un buget mai mic cu cel puțin 10%. Iar presiunile sunt mult mai mari: avem  problema migrației, avem problema securității interne, externe, avem această idee a armatei europene, care de asemenea trebuie finanțată.

Eu, în calitate de Comisar pentru Politică regională, m-am angajat, mai ales împreună cu marii contributori, cum sunt Germania sau Franța, să discutăm viitorul Politicii de Coeziune, împreună cu Comitetul Regiunilor. Încurajez toate statele membre să vină cu o poziție comună de a încuraja această Politică de Coeziune. Pentru că aceasta este, după părerea mea, singura politică europeană cu un impact direct asupra oamenilor și care ține legătura cui primarii, cu președinții de regiuni, deci cu reprezentanții cetățenilor”, a spus Corina Crețu.

 
(Audio) Comisarul european Corina Crețu despre situația fondurilor de coeziune