Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Fost deputat democrat, reținut pentru spionaj și trădare de țară

iurie.jpg

Iurie Bolboceanu
Image source: 
europalibera.org

Fostul deputat al Partidului Democrat din R.Moldova, Iurie Bolboceanu a fost reținut de procurori, fiind suspectat de spionaj în favoarea Rusiei și trădare de țară. Bolboceanu a ajuns în arest preventiv vineri, 17 martie, după ce la domiciliul său au fost efectuate percheziții.

Umărirea penală pe numele ex-deputatului democrat, Iurie Bolboceanu a fost începută încă în anul 2016, conform art. 337 şi 338 din Codul Penal, „trădare de patrie” şi respectiv, „spionaj”, scrie portalul newsmaker.md. Potrivit sursei citate, ”Bolboceanu ar fi avut o eventuală legătură cu adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Chişinău, Alexandr Grudin.În timpul întâlnirilor Grudin şi Bolboceanu luau măsuri stricte de precauţie”.

”În contextul evenimentelor din  Ucraina, nu se exclude o eventuală participare a ofiţerilor serviciilor speciale ruseşti în organizarea sau susţinerea unor acţiuni direcţionate spre destabilizarea situaţiei social-politice în ţară”, susțin organele de drept.

Procuratura Generală nu a oferit deocamdată mai multe informații pe marginea acestui caz.

În martie 2014, Iurie Bolboceanu a anunțat în timpul ședinței Legislativului că părăsește grupul parlamentar al Partidului Democrat, dar și formațiunea din care făcea parte. Se întâmpla cu doar câteva luni înainte de semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Trebuie spus că, Iurie Bolboceanu a figurat în dosarul de corupere a deputaţilor moldoveni, dosar denumit și ”Bani de la Ambasada Federației Ruse pentru cumpărarea deputaților moldoveni”.

Potrivit Ziarului de Gardă, după părăsirea grupului parlamentar, Iurie Bolboceanu spunea că viziunile sale nu mai coincid cu cele ale colegilor și că nu se mai regăsește în acest partid.”Eu văd puțin altfel dirijarea lucrurilor în R.Moldova. Atunci când nu se îndeplinește nici minimul promisiunilor electorale, trebuie să-ți pui un semn de întrebare”, afirma Bolboceanu.

Ascultă AICI corespondența de la Chișinău despre fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu reținut pentru spionaj și trădare de țară