Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit-ul începe în 29 martie - premierul Theresa May

brexit_1.jpg

Comisia Europeană este pregătită pentru lansarea negocierilor cu privire la retragerea Marii Britanii din Uniune
Comisia Europeană este pregătită pentru lansarea negocierilor cu privire la retragerea Marii Britanii din Uniune
Sursa imaginii: 
RFI

Consiliul European a fost informat că premierul Theresa May va declanşa în 29 martie procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Președintele Consiliului European spune că îşi va prezenta planul de negociere în 48 de ore.

Reprezentantul Permanent al Marii Britanii l-a informat pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, că premierul Theresa May va invoca în 29 martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, declanşând procesul formal de ieşire a ţării din Uniunea Europeană, potrivit purtătorului de cuvânt de pe Downing Street.

Premierul Theresa May îi va scrie pe 29 martie lui Donald Tusk, pentru a anunţa în mod oficial retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

”În iunie, poporul britanic a luat decizia istorică de a părăsi Uniunea Europeană. Miercurea viitoare, executivul va îndeplini această decizie şi va începe în mod oficial procesul de declanşare a articolului 50”, anunță ministrul pentru Brexit, David Davis. De asemenea, ministrul britanic a explicat că ”suntem la marginea celor mai importante negocieri ale unei generaţii”.

”Guvernul este clar cu privire la scopurile sale: un acord care funcţionează pentru fiecare naţiune şi regiune din Marea Britanie, dar şi pentru întreaga Europă - un parteneriat nou şi pozitiv între Regatul Unit şi numeroşii noştri prieteni şi aliaţi din Uniunea Europeană”, a precizat David Davis.

Negociatorii vor avea la dispoziţie doi ani, începând cu miercurea viitoare, pentru a ajunge la un acord privind relaţiile viitoare dintre Londra şi Bruxelles.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va trebui în schimb să distribuie până pe 31 martie un proiect pentru negocierea Brexit-ului către celălalte 27 de ţări ale Uniunii Europene. De asemenea, cei 27 de lideri ai guvernelor naţionale ar urma să se reunească la un summit pentru a aproba o serie de reguli finale cu privire la negocierea Brexit-ului.

Acest summit ar urma să aibă loc, cel mai probabil, în prima jumătate a lunii mai la Bruxelles. După aprobarea acestor reguli, negociatorul-şef Michel Barnier ar putea să programeze primele discuţii cu omologul său britanic, ministrul David Davis.

Imediat după anunțul de la Londra, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a reiterat că Uniunea Europeană îşi va prezenta planul de negociere pentru Brexit în termen de 48 de ore din momentul în care Marea Britanie activează Articolul 50, adică va prezenta un proiect ce va include liniile de negociere stabilite de Uniune.

”În decurs de 48 de ore de când Marea Britanie va declanşa Aricolul 50, voi prezenta proiectul liniilor de negociere pentru Brexit celor 27 de state membre”, a scris Tusk pe Twitter, după ce Londra a anunţat că va declanşa Brexit pe 29 martie.

Potrivit analiştilor, negocierile urmează să înceapă în mod oficial abia după cel puţin două luni de la notificare, în contextul în care Comisia Europeană trebuie să stabilească, la rândul ei, detaliile planului de negociere, pe baza liniilor directoare formulate de liderii europeni.

De partea sa, Comisia Europeană este pregătită pentru lansarea negocierilor cu privire la retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit purtătorului de cuvânt al executivului european de la Bruxelles. ”Pe partea noastră totul este pregătit”, a declarat purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas.

Acesta a precizat că discuţiile dintre cele două părţi vor începe doar după ce liderii europeni se reunesc pentru a confirma mandatul de negociere al Comisiei Europene.

Marea Britanie a a votat să părăsească Uniunea Europeană în referendumul din iunie 2016, iar partenerii săi din Uniune au îndemnat-o să-şi grăbească plecarea pentru a pune capăt unor incertitudini generate de Brexit.