Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După 29 martie regulile de imigrație în UK rămân NESCHIMBATE

imigratie_uk.jpg

Punct de trecere a frontierei în Marea Britanie
Regulile de imigrație în Marea Britanie nu se vor schimba înainte de ieșirea din UE
Image source: 
Reuters

Declanșarea Brexit - procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană - pe 29 martie nu va schimba cu nimic regulile de imigrație în Marea Britanie și nici drepturile cetățenilor UE aflați aici. Statutul viitor al acestor cetățeni ca și cel al cetățenilor britanici care trăiesc în statele membre al Uniunii va face obiectul negocierilor dintre Marea Britanie și UE.  

Negocierile cu UE vor începe după invocarea de către premierul Theresa May a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona prin care se notifică intenția Marii Britanii de părăsire a Uniunii. 

Aceste negocieri durează doi ani și după această perioadă statutul de membru UE încetează, dacă perioada nu este prelungită cu votul unanim al celorlalte 27 de state reprezentate în Consiliul European. 

Până la încetarea calității de membru UE Marea Britanie este obligată să-și respecte toate obligațiile asumate prin tratatele Uniunii, inclusiv libertatea de mișcare a persoanelor. 

Cu alte cuvinte, presupunând că data ieșirii Marii Britanii din UE va fi în martie 2019, până atunci orice cetățean dintr-un stat membru al Uniunii va avea dreptul să locuiască și să muncească în această țară.

Ceea ce îi preocupă pe mulți dintre cei 3,2 milioane de cetățeni UE din Marea Britanie dar și pe cei un milion de cetățeni britanici din UE este ce se va întâmpla cu ei DUPĂ martie 2019 (sau când statutul de membru UE va înceta). 

Guvernul britanic, care a refuzat constant să garanteze unilateral drepturile cetățenilor UE din Regatul Unit, a declarat la fel de constant că garantarea statutului tuturor acestor peste patru milioane de cetățeni va constitui o prioritate a negocierilor ce vor începe luna viitoare. 

Mai mult, ministrul pentru Brexit, David Davis, a declarat recent în parlament că guvernul său are o "responsabilitate morală" pentru ca cetățenii UE din Marea Britanie și cetățenii britanici din UE să poată continua să trăiască acolo unde se află după ieșirea din Uniune.

"Eu cred, sincer, că e incredibil ca cineva își poate imagina că tocmai eu aș putea sprijini un proces de expulzare",a spus  ministrul Davis, răspunzând unei interpelări lansată de o deputată din opoziție cu privire la riscurile ce-i i-ar paște pe cetățenii UE după ieșirea Marii Britanii din Uniune.

Și de fapt, același ministrul Davis recunoaștea recent contribuția la economia și cultura britanică adusă de acești peste trei milioane de oameni. 

Ei reprezintă un important procent din forța de muncă în sectoare precum construcțiile, turismul, agricultura, sănătatea, îngrijirea vârstnicilor, iar dispariția lor peste noapte ar crea haos în economia britanică.

Incertitudinea persistă

Toate acestea nu pot risipi însă incertitudinea care planează asupra viitorului multora dintre acești cetățeni. Până acum vreo doi ani puțini dintre ei faceau cerere pentru reședință permanentă, care se poate obține după cinci ani de ședere legală în Regatul Unit, pentru că în calitate de cetățeni UE nu aveau nevoie de așa ceva. 

În ultimii doi ani tot mai mulți cetățeni UE s-au arătat interesați de obținerea reședinței permanente în Marea Britanie

În cele șase luni de după referendumul din 23 iunie 2016 când electoratul a votat în favoarea ieșirii din UE au fost depuse peste 136000 de cereri pentru acordarea reședinței permanente din partea cetățenilor EEA (statele din Uniunea Europeană + Norvegia, Islanda și Liechtenstein).

Problema este că formularul care trebuie completat este foarte stufos (are 85 de pagini) și mai mult, documentele cerute în sprijinul cererii, mai ales cele care probază toate ieșirile din și intrările în Regatul Unit sunt uneori greu de obținut, dată fiind absența până în 2015 a datelor cu privire la ieșirea din țară.

Dacă Marea Britanie și UE vor conveni asupra garantării drepturilor celor peste patru milioane de cetățeni în cauză se va pune problema înregistrării lor.

Or, la ora actuală nu există resursele administrative pentru o asemenea operațiune și experții avertizau recent asupra unui potențial "coșmar birocratic", după ieșirea din UE.

O altă chestiune ne-elucidată este ce dată să fie aleasă ca termen limită după care cei sosiți din UE să nu mai beneficieze de drepturi după ieșirea din Uniune, pentru a împiedica un aflux de imigranți în această perioadă.

O dată vehiculată în cercuri guvernamentale a fost data declanșării Brexit, anunțată de Theresa May pentru 29 martie 2017. În acest caz, cetățenii UE aflați în Regatul Unit înainte de 29 martie 2017 ar fi cei pentru care s-ar negocia garantarea drepturilor cu UE, la pachet cu cetățenii britanici din Europa. 

Dar, atenție, nimic nu s-a stabilit și deocamdată regulile de imigrație nu s-au schimbat. Așa cum spunea ministrul Davis o astfel de schimbare nu se poate face decât printr-o lege adoptată de parlament și care poate dispune numai pentru perioada de după ieșirea din UE. 

Mai este până atunci, vehicularea de zvonuri alarmiste generează confuzie și panică, iar urmările pentru cei deja stresați de incertitudine pot fi nefaste, dacă ei iau decizii pripite cu privire la viitorul, decizii bazate pe zvonuri deseori lansate pe Facebook sau din gură în gură. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ