Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fost deputat moldovean, suspectat de spionaj și trădare de țară, reținut pentru 30 de zile

Magistrații Judecătoriei sectorului Centru au eliberat, luni, mandat de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele fostului deputat al Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu. El este suspectat de spionaj în favoarea Rusiei și trădare de țară. Astăzi, procurorii au anunțat că fostul deputat a fost reținut în flagrant, acum trei zile, în timpul unei întâlniri cu un spion străin.

Potrivit procurorilor moldoveni, timp de mai mulți ani, Iurie Bolboceanu, ex-deputat al Partidului Democrat transmitea sistematic informații cu caracter secret unui agent străin sub acoperire, scrie moldpres.md. Procurorul Vitalie Busuioc susține că urmărirea penală a durat aproape șapte luni. ”Întrevederile aveau loc cam o dată în lună, timp de câţiva ani şi erau făcute cu măsuri speciale de conspirație.Transferul de informații era efectuat printr-un laptop specializat, iar la fiecare întâlnire suspectul era remunerat, de regulă, cu sute de mii de euro. În prezent, Bolboceanu refuză să facă declaraţii”, a menţionat procurorul Vitalie Busuioc.

Procurorii moldoveni susțin că au fost adunate suficiente probe care ar demonstra vinovăția fostului deputat al Partidului Democrat.„Informațiile transmise în ultimele luni ar putea dăuna R.Moldova. În urma perchezițiilor, la domiciliu suspectului, au fost peste 20 de mii de dolari SUA, acte, un computer și un telefon mobil, destinate pentru discuțiile cu agentul străin sub acoperire”, a afirmat procurorul Anatol Pitel.

La rîndul său, directorul adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Alexandru Balan a precizat că „în timpul activităţii sale de spionaj, fostul demnitar s-a întâlnit cu mai mulţi agenţi de securitate. Agentul venea la întrevederi cu un anumit volum de informaţii pe suporturi de hârtie, suporturi de memorie sau calculatoare”, a spus Balan, citat de moldpres.

Iurie Bolboceanu a ajuns în arest preventiv după ce la domiciliul său au fost efectuate percheziții. Umărirea penală pe numele ex-deputatului democrat a fost începută încă în anul 2016, conform art. 337 şi 338 din Codul Penal,„trădare de patrie” şi respectiv, „spionaj”. Dacă va fi găsit vinovat, fostul parlamentar riscă o pedeapsă de la 12 la 20 de ani de detenție.

1267