Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președintele Klaus Iohannis: România îşi asumă rolul de promotor al Francofoniei

iohannis.jpg

Image source: 
presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni 20 martie un mesaj special cu prilejul Zilei Internaţionale a Francofoniei. Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Departamentul Cultură, Culte și Centenar, în cadrul evenimentului „Seara Francofoniei”, organizat la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, a anunțat Administrația Prezidențială.

Iată textul integral al mesajului:

Ziua Internaţională a Francofoniei, pe care o celebrăm în fiecare an la 20 martie, este un foarte bun prilej de a reafirma angajamentul nostru pentru Francofonie, un proiect de suflet al României în relaţiile internaţionale. Francofonia este legată, aşa cum motto-ul din acest an, «J’aime, je partage», sugerează într-un mod foarte pregnant, de valorile pe care le împărtăşim, de ceea ce ne leagă. Limba şi cultura franceză sunt un liant puternic, ce ne uneşte în întreaga diversitate a expresiilor culturale ale acestei mari comunităţi.

România este profund dedicată Francofoniei, fapt confirmat de multitudinea de proiecte dedicate mişcării francofone în care ţara noastră s-a implicat în mod activ. Astfel, Programul de burse doctorale şi post-doctorale «Eugen Ionescu», lansat cu ocazia Sommet-ului Francofoniei din anul 2006, se constituie într-un important promotor al cercetării ştiinţifice în limba franceză la nivel internaţional, impulsionând schimburile academice. Dinamica schimburilor la nivel universitar este susţinută şi de activitatea Biroului Agenţiei Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est din Bucureşti, şi de apartenenţa ţării noastre la Consiliul de Administraţie al acestei organizaţii.

În calitate de «stat-far», România îşi asumă rolul de promotor al Francofoniei în spaţiul central şi est-european, conştientă de importanţa apartenenţei la această comunitate atât din punct de vedere politic, cât şi economic, cultural şi academic. Acest angajament reprezintă un pilon consistent al acţiunii de politică externă a României.

Francofonia are o veche tradiţie în România, ce îşi are originile în interacţiunea intelectuală româno-franceză din secolul al XIX-lea, fiind continuată şi întărită astăzi de valorile Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – toleranţă, dialog, solidaritate.

România va continua demersurile sale în sprijinul Francofoniei şi în viitor, punând accent pe capacitatea acesteia de a răspunde provocărilor multiple ale lumii de astăzi. Cu acest gând, am decis să acord Înaltul Patronaj celei de a treia ediţii a Forumului Mondial al Femeilor Francofone, ce se va desfăşura la Bucureşti în luna noiembrie a acestui an. Forumul va consemna angajamentul nostru pentru egalitatea de gen şi pentru combaterea discriminării.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei 2017, vă doresc tuturor o sărbătoare frumoasă, pusă sub semnul consensului acţiunii comune pentru o lume mai dreaptă, solidară şi stabilă”.

701