Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Am aprobat obiectivele României la summit-ul NATO

klaus_iohannis_aprobat_obiectivele_romaniei_summit_nato.jpg

Şedinţă CSAT, marţi, 21 martie 2017, la Palatul Cotroceni (Sursa foto: www.presidency.ro)
Şedinţă CSAT, marţi, 21 martie 2017, la Palatul Cotroceni (Sursa foto: www.presidency.ro)

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat obiectivele României la summit-ul NATO de la Bruxelles. Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis, după şedinţa de marţi a CSAT.

"Am aprobat obiectivele României la summit-ul NATO de la Bruxelles care se va desfășura în această primăvară, probabil la sfârșitul lunii mai (...). Așteptările României sunt în principal legate de reconfirmarea importanței și solidității relației transatlantice, o relație bazată pe unitate și solidaritate între aliați", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după ședința CSAT.

Şeful statului a anunţat că a fost aprobată o formă actualizată a Programului de înzestrare a Armatei, ca urmare a alocării unui buget de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării: ”Subliniez că alocarea a 2% din PIB Ministerului Apărării Naţionale are un impact dublu asupra securităţii naţionale. Pe de-o parte, impune actualizarea şi corelarea măsurilor privind modernizarea şi înzestrarea Armatei României, iar pe de altă parte, de asemenea foarte important, va contribui la revitalizarea industriei naţionale de apărare, cu efecte benefice asupra capacităţii de luptă şi cu efecte benefice în crearea unor locuri de muncă”.

Preşedintele a spus că prin aplicarea programului se vor iniţia programele esenţiale de înzestrare şi participare a operatorilor economici naţionali la fabricarea unor tipuri de tehnică militară. El a dat şi exemple: transportoare blindate 8x8 şi 4x4, autoturisme de transport blindate şi neblindate de tip uşor, avioane multirol, sisteme de comandă şi control şi corvetele.

Klaus Iohannis a mai declarat că a aprobat participarea României la Grupul de luptă pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO din Polonia, începând cu anul 2017, rolul acestui grup fiind de a contribui la asigurarea securităţii, complementar forţelor naţionale de apărare, în situaţii de criză sau de conflict: ”Vineri am aprobat, după consultarea membrilor CSAT, participarea României la Grupul de luptă pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO din Polonia. Astfel, începând cu anul 2017, ţara noastră va fi prezentă cu o subunitate la nivel de companie, cu un efectiv total de 120 de militari, cu capabilităţile aferente, aşa cum, de altfel, ne-am angajat la Summit-ul NATO de la Varşovia din 2016”.