Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dacian Cioloș, fost comisar european, discută la Bruxelles despre viitorul Uniunii

ciolos_explicativ.jpg

Dacian Cioloș
Dacian Cioloș
Image source: 
RFI

Fostul premier Dacian Cioloș este în turneu la Bruxelles, unde se vede cu liderii europeni și cu mai mulți comisari. O primă zi a fost încărcată - discuții cu Jean-Claude Juncker, cu vicepreședintele Valdis Dombrovskis, și cu Johannes Hahn.

Informațiile sunt destul de laconice, dar se știe că Cioloș, el însuși fost comisar european pentru agricultură, discută cu președintele Comisiei Europene, precum și cu președintele și vicepreședintele Parlamentului European. Din ce se știe până acum, Dacian Cioloș discută cu înalții oficiali comunitari despre posibile scenarii referitoare la viitorul Europei.

O primă zi la Bruxelles a fost încărcată pentru Cioloș - discuții cu Jean-Claude Juncker, cu vicepreședintele Valdis Dombrovskis, responsabil pentru euro și dialog social, dar și cu Johannes Hahn, comisar pentru extindere și politici de vecinătate.

Din program nu a lipsit o întâlnire cu actualul comisar al agriculturii, Phil Hogan, temele discuțiilor privind reforma Politicii Agricole Comune. România este direct interesată de aceste schimbări care, din păcate, ar putea însemna mai puțini bani pentru fermieri, după cum i-a spus Dacian Cioloș Mihaelei Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles.

Marți, fostul premier s-a întâlnit cu presedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, și cu comisarul european pentru Politici climatice și energie, Miguel Arias Canete.

Miercuri, Dacian Cioloș se vede și discută cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și are programate întâlniri cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru o mai bună legiferare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale, cu vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, responsabil pentru portofoliul Locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate și cu comisarul european Gunter Oettinger, responsabil pentru buget și resurse umane.

Ascultă interviul acordat RFI de fostul comisar european Dacian Cioloș