Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Traian Băsescu, din nou cetățean al R. Moldova

Fostul lider de la Cotroceni,Traian Băsescu este din nou cetățean al R. Modova. Magistrații Judecătorie sectorului Centru au suspendat, luni, decretul lui Igor Dodon prin care i-a retras cetățenia moldovenească, acordată anul trecut lui Băsescu de președintele moldovean de atunci, Nicolae Timofti. Președinția anunță că hotărârea magistraților va fi contestată la Curtea de Apel.  

Următoarea şedinţă de judecată în acest caz este stabilită pentru 16 mai, ora 10.00, la Judecătoria sectorului Centru. Până la 2 mai, șeful statului, Igor Dodon va trebui să prezinte probele în baza cărora a semnat decretul privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu.

Magistrații Judecătoriei Centru au decis şi ”suspendarea decretului contestat în scopul prevenirii consecinţelor iremediabile care pot fi aduse reclamantului”.

Andrei Bivol, avocatul fostului lider de la Cotroceni, s-a arătat mulțumit de decizia primei instanței, menționând că este una corectă.

"În baza acestei încheieri Decretul Preşedintelui Igor Dodon nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 încetează să mai producă efecte juridice până la soluţionarea cauzei prin emiterea hotărârii judecătoreşti. Încheierea de suspendare produce efect imediat, dar poate fi contestată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chişinău", susţine Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu.

La 31 ianuarie 2017, Curtea Supremă de Justiţie a decis că cererea prin care Traian Băsescu l-a acționat în judecată pe Igor Dodon ține de competenţa Judecătoriei Centru.

Astfel, la 1 februarie, Traian Băsescu, prin intermediul avocatului, a înaintat o cerere prealabilă preşedintelui Igor Dodon. Reclamantul a solicitat revocarea Decretului nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 privind retragerea cetăţeniei ca fiind emis contrar legii.

Pe de altă parte, președinția a anunțat că va contesta decizia Judecătoriei Centru la Curtea de Apel. Potrivit consilierului șefului statului, Maxim Lebedinschi, toate prevederile legale au fost respectate, ceea ce va fi demonstrat ulterior.”Cum şi era de așteptat acest subiect a fost politizat de către instanța de judecată. Faptul că sa decis suspendarea Decretului Preşedintelui pe ascuns este o latură, mai grav este că înainte de a înștiința instituția Prezidențială despre existența litigiului instanța a făcut tam-tam în presă. Or nu acesta este rolul judecății. Imediat cum vom primi actele instanței vom veni cu o reacție suplimentară, cu siguranță vom contesta acțiunile instanței la Curtea de Apel”, a scris Lebedinschi pe pagina sa de Facebook.

Potrivit art. 23 al legii nr. 1.024, "cetăţenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret prezidențial persoanei care: a dobândit cetăţenia Republicii Moldova în mod fraudulos, prin informaţie falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent, s-a înrolat benevol în forţe armate străine sau a săvârşit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esenţiale statului".

Șeful statului, Igor Dodon declara că prin retragerea cetăţeniei Republicii Moldova, acordată anul trecut fostului președinte român, va repara încălcarea legii, comisă de fostul preşedinte”. ”Respectul față de Republica Moldova, față de poporul nostru, față de istoria noastră de secole, față de suveranitatea și independența noastră va fi în continuare o preocupare de bază pe parcursul mandatului oferit de popor. Și oricine atentează la aceste valori și realități va avea de suportat consecințele care se impun conform legii”, susține Igor Dodon.

Decretul de acordare a cetățeniei

Potrivit președintelui moldovean, ”Traian Băsescu a îndemnat în repetate rînduri la lichidarea statalitatii Republicii Moldova prin anexare la România”. ”Încă din perioada aflării sale în exerciţiul funcţiei de preşedinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldoveneasca şi existenţa poporului moldovenesc. Toate aceste lucruri vin în gravă contradicție cu prevederile legii supreme – Constituția Republicii Moldova. Mai mult decât atât, în cadrul procedurii de acordare a cetăţeniei RM lui Băsescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, inclusiv faptul existenței urmăririi penale”, afirmă Igor Dodon.

Cererea de obținere a cetățeniei Republicii Moldova a fost depusă de către fostul președinte al României și soția sa, la 10 martie 2016. ”Solicitanții au făcut referire la art. 24, alin 2 din Legea cetățeniei Republicii Moldova care statuează că în interesele republicii și în cazuri exceptionale, cetățenii unor altor state pot deveni și cetățeni ai Republicii Moldova, prin decret al Președintelui Republicii Moldova”.

La 3 noiembrie, când a depus jurământul pentru a obține cetățenia R.Moldova, Traian Băsescu spunea că este mândru că și și-a îndeplinit visul de a avea ”cetățenie valabilă pe tot teritoriul de la frontiera de Vest până la Nistru şi puţin dincolo de Nistru”.