Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Arhivele Manhoff - Uniunea Sovietică prin lentila unui diplomat

stalin.jpg

Cadru din filmul realizat de Martin Manhoff de la balconul Ambasadei SUA la Moscova în timpul ceremoniilor funerare ale lui I.V. Stalin, 1953
Image source: 
RadioFreeEurope

Recent a fost dezvăluită vestea despre existența unei colecții secrete de fotografii și înregistrări video din Uniunea Sovietică a anilor ’50. Colecția aparține diplomatului american Martin Manhoff, iar o parte din aceasta este deja disponibilă pentru public. Să vedem ce ne dezvăluie ea.

Martin Manhoff a ocupat funcția de atașat militar asistent la Ambasada Statelor Unite ale Americii din Uniunea Sovietică, la începutul anilor ’50. Pe atunci, sediul Ambasadei SUA era exact lângă Piața Roșie, ceea ce i-a oferit diplomatului cadrul perfect pentru a imortaliza personaje, momente și evenimente timp de mai mult de doi ani, cât a stat la post. Deseori, a ieșit și în afara acestui cadru.

În anul 1954 domnul Manhoff a fost nevoit să plece din URSS pe fondul unor acuzații de spionaj. A luat cu el toate rolele de film pe care le înregistrase și sutele de diapozitive și negative foto pe care le realizase pe durata misiunii de la ambasadă.

Din nefericire, însă, după ce s-a întors în Statele Unite, colecția sa de imagini unice, sau, cel puțin rare, nu a fost pusă în valoare, ci dată uitării -nu știm din ce motive. Un istoric din Seattle a găsit arhiva lui Manhoff depozitată în cutii de carton într-un fost atelier de reparații auto. Pe lângă imagini, aceasta cuprinde și o serie de note personale ale diplomatului, precum și corespondența acestuia.

Arhiva Manhoff este organizată în patru părți, iar prima parte, care evocă momentul înmormântării lui Stalin din martie 1953 a fost deja făcută publică. Astfel, de la balconul Ambasadei, cu vedere spre Kremlin, diplomatul a înregistrat singurul material video independent cunoscut până astăzi, care surprinde ceremonia de înmormântare a dictatorului. Filmul de aproximativ zece minute este brut, needitat, ceea ce îi conferă un plus de valoare în redarea momentului de referință din istoria sovietică. De exemplu, în unele secvențe sunt redate imagini ale soldaților sărind și frecându-și mâinile în încercarea de a se încălzi, ceea ce, desigur, nu poate fi văzut în nicio înregistrare oficială.

A doua parte a colecției Manhoff surprinde viața urbană din Moscova, în timp ce a treia, intitulată ,,Pe drum”, care urmează să fie dezvăluită, redă, cel mai probabil, imagini din deplasările diplomatului. Colecția se încheie cu o serie de înscrisuri.

Iar istoria continuă...

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe Istorie din 22 martie 2017