Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Justiţiei, în Comisia LIBE: Nu OUG 13 a fost problema, ci modul de adoptare

ministrul_justitiei_comisia_libe_oug_13_problema_adoptare.jpg

Ministrul Justiţiei: Problema cu OUG 13 a fost de procedură-când şi cum a fost adoptată.
Ministrul Justiţiei: Problema cu OUG 13 a fost de procedură-când şi cum a fost adoptată.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri într-o dezbatere din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European că problema nu a fost Ordonanţa de Urgenţă 13, ci faptul că documentul a fost adoptat noaptea.

Tudorel Toader spune că ”Ordonanţa de Urgenţă în sine nu a fost o problemă. Problema a fost poate de procedură: când şi cum a fost adoptată. Societatea a reacţionat la faptul că Ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce-i foarte adevărat şi foarte nefiresc. Numai că Guvernul putea să lase Ordonanţa să intre în vigoare în ziua în care a fost publicată în Monitorul Oficial. Guvernul a dat un termen de zece zile pentru ca Ordonanţa să intre în vigoare, de unde personal am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnica legislativă, decât un gând de a legifera în fapt de seară”.

De partea sa, filosoful Gabriel Liiceanu, prezent şi el la dezbaterile din Comisia LIBE afirmă că guvernarea actuală a început cu un ”atac penal” la adresa justiţiei: ”Guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac penal la adresa Justiţiei. OUG 13 urma să îi scoată de sub rigorile legii în primul rând pe cei doi şefi de partide din coaliţia de guvernare (…). Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat penal şi cu dosar penal, şi-a asumat conducerea Camerei Deputaţilor. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi el cu dosar penal, a rămas preşedintele Senatului. România are în fruntea celor două Camere ale Parlamentului condamnaţi penal sau cu dosar penal”.