Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma

palat_conservatori_roma.jpg

Palazzo dei conservatori din Roma (camera audiențelor, unde a fost semnat Tratatul din 1957)
Image source: 
wikipedia.org

Sâmbătă  liderii statelor membre ale Uniunii Europene se vor întâlni la Roma pentru a marca aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma. Se așteaptă ca întâlnirea să se încheie cu o declarație comună a membrilor.  Detalii despre momentul Roma 1957 la rubrica Accent pe istorie.

În urmă cu 60 de ani, pe 25 martie 1957, la Roma s-au ridicat fundațiile Uniunii Europene și chiar ale Europei așa cum o știm astăzi.

Drumul spre momentul Roma a pornit tot din Italia, din localitatea Messina, Sicilia, în primele două zile de vară ale anului 1955. Atunci și acolo cei șase miniștri de externe ai statelor din Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului -Franța, Germania de Vest, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg-, fondată în 1951 prin Tratatul de la Paris, s-au întâlnit pentru a discuta un program de reluare și continuare a procesului de integrare europeană. Belgia, Olanda și Luxemburg, cele trei țări care au formau uniunea economică Benelux, pregătiseră încă din luna mai un memorandum (numit ,,memorandumul Benelux”) care propunea relansarea integrării europene pe baza formării unei piețe comune și a cooperării în domeniul transporturilor și al energiei atomice.

Fostul prim-ministru belgian, Paul-Henri Spaak, un cunoscut susținător și promotor al proiectului european, a fost însărcinat cu realizarea unui raport care să analizeze opțiunea stabilirii unei piețe comune europene și a unei integrări sectoriale. Raportul Spaak din 21 aprilie 1956 recomanda constituirea a două organizații internaționale, după modelul Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului: o organizație economică generală și o organizație în domeniul utilizării pașnice a energiei atomice.

Astfel, la Roma, pe 25 martie 1957, Franța, Germania de Vest, Italia, Belgia, Olanda și Luxemburg au semnat Tratatul de instituire al Comunității Economice Europene (CEE) și Tratatul de instituire al Comunității Europene a Energiei Atomice (CEEA/Euratom), care au intrat în vigoare la 14 ianuarie 1958.

Comunitatea Economică Europeană avea drept scop crearea unei piețe comune prin armonizarea politicilor economice și libera circulație a persoanelor și capitalurilor statelor membre, iar Comunitatea Europeană a Energiei Atomice își propunea coordonarea politicilor statelor membre în domeniul cercetării nucleare și al creării unei piețe comune pentru materialele și echipamentele nucleare.

Tratatele de la Roma din 1957 au înființat câte un sistem instituțional propriu pentru fiecare din cele două instituții constituite, astfel: câte o Comisie cu atribuții executive, câte un Consiliu cu atribuții legislative, câte o Adunare cu atribuții de control politic și câte o Curte de Justiție cu atribuții în domeniul jurisdicțional.

În acest mod, noile comunități se înscriau, cum precizează preambulul Tratatului CEE, pe calea unei ,,uniuni din ce în ce mai strânse între popoarele europene”.

După 60 de ani de istorie a integrării europene această sintagmă pare să fi fost uitată. Să ne amintim, însă, că istoria continuă...

 

Sursa: Augustin Fuerea, Manualul Uniunii Europene, Universul Juridic, București, 2010

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 23 martie 2017