Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victor Boştinaru (PSD): Foarte probabil, o delegaţie a Comisiei LIBE va descinde la o închisoare din România

victor_bostinaru_psd_comisie_libe_inchisoare_romania.jpg

Eurodeputatul Victor Boştinaru anunţă vizita unei delegaţii a Comisiei LIBE în România (Foto: Parlamentul European/victorbostinaru.ro)
Eurodeputatul Victor Boştinaru anunţă vizita unei delegaţii a Comisiei LIBE în România (Foto: Parlamentul European/victorbostinaru.ro)

Membrii Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European vor face o vizită la Bucureşti, unde ar putea inspecta inclusiv un penitenciar. Precizarea vine de la eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, care precizează la RFI că acesta este următorul pas după discuţiile de miercuri din Comisia LIBE pe tema OUG 13.

Victor Boştinaru îl critică pe filozoful Gabriel Liiceanu, prezent la dezbaterile de miercuri din Comisia LIBE: “Haideţi să clarificăm: între un cunoscător eminent al Dreptului şi problemelor de constituţionalitate, ministrul Toader şi un părerist în materie de Penal, constituţionalitate, domnul Liiceanu, îl cred fără rezerve pe domnul Toader”.

Eurodeputatul recunoaşte că OUG 13 a fost pregătită “lamentabil”: “Îi dau dreptate domnului ministru Toader, modul în care a fost pregătită Ordonanţa a fost lamentabil, conţinutul ei pe fond viza exact problemele pe care Guvernul trebuie să le regleze şi le va regla de data aceasta în Parlament, acolo unde este locul dezbaterii. S-a mai confirmat o chestiune: nu a existat o intenţie ascunsă a Guvernului. Dovadă, în procesul de elaborare a amendamentelor şi de adoptare, Comisia LIBE şi Comisia Europeană vor participa, vor primi informaţii, iar această transparenţă va încheia definitiv capacitatea doamnei Macovei de a manipula şi de a instiga împotriva României, atunci când crede că este oportun”.

 

“România a fost umilită inutil şi periculos”

 

Victor Boştinaru susţine că “strada a avut şi o componentă emoţională, care a adus-o în stradă, a fost şi o componentă de instigare, care a chemat la ieşirea în stradă, dar la final, România a fost umilită inutil şi periculos în Parlamentul European şi bine că acest proces ieri şi-a încheiat parcursul, pentru a reveni la analiza rece a faptelor, iar pe de altă parte Guvernul şi sper şi Guvernele viitoare au înţeles că lucrurile importante, sensibile, trebuie discutate în transparenţă în Parlament, acolo unde au locul”.

Întrebat dacă în final Comisia LIBE va redacta un raport privind situaţia din România, eurodeputatul PSD a răspuns: “Nu va fi un raport, pentru că titulatura evenimentului de ieri a fost “schimb de opinii” (…). Acest schimb de opinii se va adânci prin venirea la Bucureşti, unde se vor discuta exact lucrurile propuse de delegaţia PSD România la momentul primei dezbateri din Parlament, adică stadiul amendamentelor la Codul Penal, inclusiv problemele de constituţionalitate, problema abuzurilor şi hotărârile Curţii Constituţionale (…). După aceea, se vor discuta problemele din închisori, e foarte probabil să se facă o descindere la una dintre închisorile din România (…) şi se va discuta despre protocoalele secrete (…). După care raportul probabil sau o discuţie finală a LIBE şi concluziile acestor discuţii vor fi transferate Comisiei Europene şi sunt convins că viitorul MCV va menţiona pentru prima dată în raportul de an, care s-ar putea să fie şi ultimul şi aceste fapte, care niciodată nu au fost menţionate până acum, întrucât Comisia Europeană prefera mai degrabă un număr restrâns de ONG-uri şi surse privilegiate de informaţie”.

 
Victor Boştinaru, despre dezbaterea din Comisia LIBE privind OUG 13