Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Erdogan folosește ura față de Occident ca sentiment de mobilizare la vot” - prof. Dragoș C. Mateescu, lector al Universității din Izmir

572b087e81188.jpg

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan

”Propaganda etno-naționalistă este singurul indiciu care arată nesiguranța taberei pro-Erdogan față de posibilitatea de a obține rezultatul dorit la referendumul din 16 aprilie, în Turcia”

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a lansat o nouă ameninţare pentru europenii din întreaga lume, precizând că aceştia nu vor mai putea să „meargă în siguranţă pe străzi” dacă îşi menţin atitudinea din ultimele săptămâni în relaţie cu Turcia.

După săptămâni în care acuzațiile reciproce nu au încetat,  disputa diplomatică între Ankara și Uniunea Europeană ajunge la un nou punct tensionat prin declarațiile făcute de președintele Erdogan. In mai puțin de o lună, pe 16 aprilie,  cetățenii turci vor fi chemați la referendum pentru a decide dacă acordă drepturi sporite președintelui țării.

Președintele Erdogan se află în plină campanie electorală, aproape zilnic reușește să ocupe primele pagini prin declarații șocante care aprind spritele în cancelariile internaționale. De curând el a explicat că turcii nu vor mai fi ameninţaţi de procesul de aderare la Uniunea Europeană și a acuzat mai multe ţări europene de aplicarea unor practici ”naziste” prin interzicerea unor mitinguri pro-Erdogan la care urmau să participe miniştri de la Ankara. Printre ţările vizate de acuzaţiile dure ale liderului turc se numără Germania şi Olanda.Preşedintele Edogan a acuzat-o recent și pe  pe Angela Merkel de aplicarea unor ”practici naziste” împotriva turcilor din Germania.

Scrutinul este unul crucial pentru viitorul Turciei, iar vocile alternative care să dezbată modificările propuse de Erdogan  sunt din ce în ce mai rare, o spune la RFI, într-un interviu  lectorul Universității din Izmir, profesorul de stiinte politice, Dragoș Mateescu.

”Oamenii se tem să îți exprime opiniile, dar nu există o tabără care să aibă un avantaj clar în perspectiva scrutinului. Mare parte din media din Turcia este controlată indirect prin presiuni făcute asupra proprietarilor de trusturi media de către forțe apropiate guvernului, iar accesul la internet este limitat. Oamenii nu riscă, dar asta nu indică faptul că nu ar exista o opoziție tăcută. Propaganda taberei Erdogan este singurul indiciu care arată nesiguranța față de posibilitatea de a obține rezultatul dorit și anume impunea unei linii etno-naționaliste. 

Prin voturile de la referendumul din 16 aprilie 2017 se va decide dacă se acceptă o reformă constituțională care să ofere președintelui puteri sporite, prin transformarea Turciei într-o republică prezidențială.

 

 

Disponibil  în întregime in format audio interviul Claudiei Zidaru cu profesorul Dragoș C. Mateescu, lector al Universității din Izmir, Turcia:

 
Un interviu de Claudia Zidaru culectorul Universității din Izmir, profesorul de stiinte politice Dragoș Mateescu: