Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comunitatea internațională, solidară cu Londra în lupta împotriva terorismului

westminster.jpg

Poliţişti, la locul atacului terorist din Londra (Foto: Reuters/Hannah McKay)
Poliţişti, la locul atacului terorist din Londra (Foto: Reuters/Hannah McKay)

Mesajele adresate Londrei de către celelalte capitale au curs în orele care au urmat atacului de miercuri. Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a contactat-o imediat pe Theresa May. "Condamnăm atacul de la Westminster, pe care Regatul Unit îl consideră un act de terorism și salutăm răspunsul rapid al Poliției britanice", a spus un purtător de cuvânt al Casei Albe. Și președintele francez, François Hollande, a exprimat "solidaritatea" și "susținerea pentru poporul britanic" după atacul de la Londra, în care trei liceeni francezi au fost răniți.

"Ne exprimăm în numele Franței întreaga noastră solidaritate și susținere pentru poporul britanic", a declarat Hollande. "Terorismul ne privește pe toți. Franța, care a fost atât de lovită în ultimul timp, poate înțelege suferința de astăzi a poporului britanic", a adăugat președintele francez, subliniind nevoia unei organizări la nivel european pentru a lupta contra amenințării teroriste. Cancelarul german, Angela Merkel, și-a exprimat la rândul său susținerea pentru "prietenii britanici și toți locuitorii Londrei". Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări că Alianţa este unită împotriva terorismului, în timp ce președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a insistat că “împreună, nu vom înceta niciodată să dovedim că iubirea triumfă în faţa urii, toleranţa în faţa fricii”. “Europa este ferm alături de Marea Britanie împotriva terorismului şi este pregătită să ajute”, a afirmat și președintele Consiliului European.

De partea sa, președintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanțe. ”Este evident că pentru contracararea amenințării teroriste este necesară unificarea reală a eforturilor tuturor membrilor comunității mondiale”, a declarat liderul rus. În schimb, premierul Poloniei, Beata Szydlo a arătat că Europa trebuie să-și revizuiască politica privind migrația dacă vrea să evite asemenea acte teroriste pe viitor. ”Valul migrației care s-a abătut peste Europa i-a adus, din păcate, și pe cei care tind să folosească oameni ce caută ajutor”, a subliniat Szydlo.

În fine, Preşedintele Klaus Iohannis a discutat joi la telefon, cu premierul britanic Theresa May, asigurând Marea Britanie de sprijinul României, anunţă Administraţia Prezidenţială. "Preşedintele României a condamnat în termeni fermi atacul terorist care a avut loc ieri la Londra, lângă Parlament, simbolul democraţiei britanice”, se arată într-un comunicat. Iohannis a transmis "sprijinul deplin" al României pentru continuarea luptei împotriva terorismului. Şeful statului a redeschis subiectul Curţii Internaţionale împotriva terorismului, idee susţinută de România şi de Spania. În fine, preşedintele Iohannis şi premierul May au discutat şi situaţia celor doi cetăţeni români răniţi la Londra, prim-ministrul britanic "exprimând regretele sale puternice pentru rănirea lor" şi speranţa că starea de sănătate a acestora, mai ales a româncei, se va ameliora.