Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine a fost Khalid Masood - teroristul islamist de la Westminster

khalid_masood.jpg

Khalid Masood
În pofida îngrijirilor medicale, Khalid Masood nu a putut supraviețui rănilor sale
Image source: 
Press Association

Poliția Metropolitană l-a numit pe Khalid Masood, un cetățean britanic de 52 de ani născut în Marea Britanie, drept autorul atentatului terorist islamist din 23 martie de pe Podul Wesminster și din incinta parlamentului din Londra, în care patru persoane au fost ucise și 40 rănite, dintre care șapte foarte grav.

 

Deși a fost la un moment dat în atenția MI5 - serviciul de informații interne - pentru radicalizare islamistă, el nu a avut decât un rol marginal în cercurile islamiste extremiste și nu făcea parte din "tabloul actual" al serviciilor secrete, după cum a spus în parlament prim ministrul Theresa May. 

Masood nu a avut niciun fel de condamnări pentru delicte teroriste, în schimb între 1983 și 2003 a avut mai multe condamnări pentru delicte de drept comun - vătămare corporală gravă, posesie de cuțit și tulburarea ordinii publice. 

În ultima perioadă, Masood, născut Adrian Elms în ziua de Crăciun 1964 la Dartford în comitatul Kent din sud-estul Angliei și care folosea mai multe pseudonime, locuia, potrivit unor vecini citați de presă, împreună cu soția sa și trei sau după alte realatări patu copii, la Birmingham, al doilea oraș ca mărime după Londra, de unde a fost închiriat și automobilul Hyundai 4 x 4 cu care atacatorul a secerat zeci de trecători pe Podul Westminster.

Presa relatează că Masood, care se prezenta drept profesor de engleză, era un fanatic al sălilor de forță și era genul de bărbat "cu care nu e bine să te pui".

El s-a convertit la islam, aparent când se afla în închisoare, și a devenit extrem de strict, atfel încât vinerea stătea toată ziua în moschee. 

La mai puțin de o oră de la discursul Theresei May care vorbea despre atacator, atentatul a fost revendicat de organizația terorist-islamistă auto-intitulată Statul Islamic (ISIS).

"Atacatorul este un soldat ISIS care a răspuns chemării de a ataca țările care participă la coaliția anti-ISIS", se spunea într-un comunicat publicat pe internet de un site apropiat organizației radical-islamiste. 

Este greu de stabilit veridicitatea acestei revendicări, mai ales că premierul May nu l-a numit pe Masood, aceasta făcând-o mai târziu, după revendicarea ISIS, Poliția Metropolitană, amânarea datorându-se unor considerente "operaționale". 

Terorist mai vârstnic

Comparat cu teroriștii implicați în celelalte două atentate islamiste sângeroase din Marea Britanie - 7 iulie 2005 în care 52 de persoane au fost ucise de bombe purtate de patru atentatori sinucigași în transportul public londonez - și 22 mai 2013 când militarul britanic Lee Rigby a fost ucis cu satârele de doi atentatori în sudul Londrei, Masood se remarcă prin vârsta mult mai înaintată.

Carnagiu pe Podul WestminsterMasood a lăsat un carnagiu în urma lui pe Podul Westminster

Atentatorii din 2005 - Mohammed Sidique Khan (30 de ani), Shehzad Tanweer (22 de ani), Germaine Lindsay (19 ani) și Hasib Hussain (18), ca și cei din 2013 - Michael Adebolajo (28 de ani) și Michael Adebowale (22 de ani), erau cu toții mult mai tineri. 

Nu a fost dezvăluită originea etnică a lui Masood, dar se pare că era convertit la Islam, la fel ca Lindsay (negru de de origine caraibiană, singurul dintre cei șapte teroriști islamiști britanici care nu era născut pe teritoriul Marii Britanii), Adebolajo și Adebowale (ambii negri de origine nigeriană). 

Khan, Tanweer și Hussain proveneau cu toții din familii musulmane de origine pakistaneză, din orașul Leeds din nordul Angliei. 

Profesia lui Masood, relatată a fi profesor de engleză, l-ar pune aparent în aceeași categorie de educație cu majoritatea atentatorilor islamiști britanici, care aveau un nivel peste medie.

Masood a împărtășit soarta atentatorilor sinucigași din 2005, pierzându-și viața în cursul atacului, în timp ce cei din 2013 au fost arestați, judecați și condamnați la închisoare pe viață fără posibilitate de eliberare anticipată. 

În zilele următoare vor ieși la iveală și alte informații care vor confirma sau infirma ipoteza inițială menționată de poliție a "lupului singuratic" în privința modului de a acționa al lui Masood. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ