Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Migranții UE din UK "își vor păstra beneficiile sociale" după Brexit

demonstratie_pro_ue.jpg

Demonstrație pro-UE în centrul Londrei
Susținătorii UE în Marea Britanie nu renunță la luptă
Image source: 
Petru Clej

Cetățenii Uniunii Europene care se află în Marea Britanie vor continua să primească alocații sociale pentru copiii lor aflați în țările de origine după declanșarea procesului de ieșire din UE pe 29 martie. Această propunere făcută de Ministerul pentru ieșirea din UE (Dexeu) a fost dezvăluită de duminicalul Sunday Times și contravine manifestului electoral cu care Partidul Conservator a câștigat alegerile din 2015.  

Documentul divulgat duminică de duminicalul londonez conține recomandări pentru continuarea plății beneficiilor sociale pentru cei 3,2 milioane de cetățeni UE din UK, dar nu și acelora care sosesc după invocarea de către premierul Theresa May a articolului 50, care dă startul unei perioade de negocieri cu UE de doi ani care se termină cu încetarea statutului de membru al Uniunii.

Miniștrii din cabinetul britanic au fost avertizați că suspendarea plății alocației pentru copii cetățenilor UE aflați deja aici riscă să pună în pericol drepturile celor un milion de cetățeni britanici care trăiesc în celelalte 27 de state membre ale Uniunii, deși păstrarea acestor drepturi va stârni nemulțumirii euroscepticilor din Partidul Conservator condus de premierul May și a adepților unui Brexit "dur". 

Manifestul electoral al Partidului Conservator pentru alegerile 2015 - în urma cărora a câștigat o majoritate absolută în Camera Comunelor - prevedea negocierea cu UE a unor schimbări în regulile de acordarea a beneficiilor cu migranții UE care să introducă obligativitatea câștigului prin muncă timp de un număr de ani în Marea Britanie înaintea plății acestor beneficii și nu imediat. 

Drepturile celor peste patru milioane de expatriați - europeni în Marea Britanie și britanici în UE - va constitui una dintre prioritățile guvernului britanic și ale UE la negocierile ce vor începe luna viitoare. 

Premierul May a refuzat constant să garanteze unilateral drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie, atât timp cât drepturile cetățenilor britanici din statele UE nu sunt și ele garantate după 2019.

Regimul imigrației pentru cei din UE nu se va schimba după 29 martie, dar deocamdată nu se știe care va fi acest regim după martie 2019 când Marea Britanie nu va mai face parte din UE.

Joi, guvernul va publica o Carte Albă care va oferi detalii despre cum va fi preluat controlul legislativ de la UE de către parlamentul britanic începând cu 2019 prin abrogarea legislației comunitare.

Electoratul britanic a votat cu 52% la 48% în favoarea ieșirii din UE în referendumul din 23 iunie 2016, iar parlamentul a autorizat declanșarea articolului 50 de către premierul May pe 13 martie 2017.

Premierul May anunțase în octombrie 2016 că va declanșa Brexit - ieșirea din UE - până la sfârșitul lui martie 2017.