Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scrutin regional în Saarland, prim test pentru Angela Merkel

schulz_merkel_saarland.jpg

CDU, partidul Angelei Merkel, se află de peste 18 ani la conducere în Saarland
CDU, partidul Angelei Merkel, se află de peste 18 ani la conducere în Saarland
Image source: 
RFI

Cancelarul federal german Angela Merkel și Uniunea Creștin-Democrată, pe care o conduce, se confruntă cu un scrutin regional în Saarland. Este un prim test cu șase luni înainte de alegerile legislative, pe care le-ar putea pierde în fața social-democraților.

Cei circa 800.000 de alegători din acest mic land german ce se învecinează cu Franța au început, de la orele locale 08:00 (06:00 GMT), să se prezinte la urne, pentru a-și înnoi parlamentul regional. Birourile de vot se vor închide la 18:00 (16:00 GMT), iar primele estimări sunt așteptate imediat după aceasta.

Chiar dacă Saarland nu reprezintă decât 1% din populația Germaniei, rezultatele acestui scrutin sunt foarte importante pentru a măsura capacitatea reală a social-democraților de a constitui o amenințare pentru partidul lui Merkel în alegerile legislative din 24 septembrie.

După ce s-au aflat la începutul anului la 15 puncte distanță de creștin-democrați în sondaje, social-democrații sunt deja umăr la umăr în intențiile de vot la nivel național, la puțin peste 30%. O explicație ar putea-o constitui venirea în fruntea social-democraților a fostului președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, care, cu un demers evident de stânga în chestiuni sociale și un profil ce se dorește ”apropiat de popor”, a remobilizat în timp record electoratul tradițional al partidului.

CDU, partidul Angelei Merkel, se află de peste 18 ani la conducere în Saarland, fostă regiune minieră și muncitorească, și este creditat cu 35-37% în intențiile de vot, potrivit ultimelor sondaje.

Însă SPD îi urmează îndeaproape inclusiv pe plan local. După ce s-a menținut multă vreme la 25%, el a ajuns la 32-34% în ultimele sondaje.