Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste anti-corupție în Rusia, un lider al opoziției a fost arestat

rusia1.jpg

Demonstrație anti-corupție la Vladivostok, 26 martie 2017
Image source: 
REUTERS/Yuri Maltsev

Mii de oameni au ieșit duminică pe străzi în mai multe orașe din Rusia, la apelul lui Alexei Navalny, unul din liderii opoziției la regimul lui Vladimir Putin, pentru a protesta împotriva corupției, în ciuda interdicției impuse de autoritățile locale, care nu au au autorizat manifestațiile, potrivit rfi.fr. Navalny și alte 130 de persoane a fost arestate în timpul protestelor de la Moscova, potrivit organizației OVD-Info, specializată în monitorizarea manifestațiilor de acest gen.

Un martor citat de Reuters a relatat că sute de protestatari au înconjurat duba Poliției în care a fost urcat Navalny și au încercat minute la rând să deschidă ușile dubei. Potrivit AFP poliția ar fi folosit gaze lacrimogene pentru a împrăștia manifestanții.

Navalny a lansat pe Internet în ultima perioadă mai multe apeluri la revoltă către populație, după ce recent a publicat un raport în care îl acuză pe primul ministru Dmitri Medvedev că ar controla în mod ilegal un adevărat imperiu imobiliar, prin intermediul unei rețele oculte de ONG-uri.

Potrivit postărilor lui Alexei Navalny de pe site-ul său personal, manifestările erau programate în 99 de orașe, dar în 72 dintre acestea autoritățile locale au refuzat să autorizeze acțiunea sub diverse pretexte, precum efectuarea de operații de curățenie stradală, organizarea unor concerte, sau evenimente organizate de organizații favorabile Kremlinului.

În Novossibirsk, din Siberia, circa 2000 de persoane s-au adunat în centrul orașului, scandând și purtând lozinci cu ”Stop corupției”, potrivit site-ului local de informații Sib.fm. Circa 1500 de persoane au mărșăluit în semn de protest pe străzi în orașele siberiene Krasnoïarsk și Omsk.

La Vladivostok, în estul îndepărtat al Rusiei, circa 700 de persoane au protestat. Poliția a operat 10 arestări, potrivit site-ului local Prima Media.