Fostul premier Boiko Borisov poate forma un nou guvern de coaliție în Bulgaria

photo_verybig_171481.jpg

 Surse:www.novinite.com
Surse:www.novinite.com

Partidul fostului premier Boyko Borisov a câștigat 32,3% din voturile exprimate duminică, în timp ce BSP a primit 28,0% din voturi 

Formaţiunea de centru-dreapta GERB a fostului premier Boiko Borisov a obţinut între 32,3% şi 32,8% din voturi la alegerile parlamentare anticipate din Bulgaria, în timp ce Partidul Socialiştilor a primit între 28,0 şi 28,4%, potrivit exit-poll-urilor realizate de Alpha Research şi BGNES publicate de Mediafax.

Astfel, formaţiunea Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB, centru-dreapta) a fostului premier Boiko Borisov ar urma să obţină 86-88 din locuri, în timp ce Partidul Socialist Bulgar (BSP, stânga) ar obţine 75-77 din cele 240 de locuri în Adunarea Naţională de la Sofia.

Alegerile legislative anticipate au fost convocate după demisia premierului Borisov, care a renunţat la şefia Guvernului de la Sofia în urma victoriei categorice a socialistului Rumen Radev în scrutinul prezidenţial din noiembrie 2016.

În perioada campaniei electorale, atât BSP, cât şi GERB, au promis măriri de pensii şi salarii. În plan extern, socialiştii au afişat o atitudine eurosceptică şi au promis să blocheze sancţiunile UE împotriva Rusiei şi să se opună acordului de liber-schimb cu Canada, relatează The Economist.

GERB a câștigat alegerile parlamentare anticipate cu 5 procente din voturi înaintea celui de al doilea partid clasat,BSP.

Cel de-al 44 -lea  Parlament al Bulgariei va include șase formațiuni, în timp ce coaliția Blocul - Naroden Glas este aproape de pragul de 4%,potrivit datelor citate de agenția Novinite care reia datele puse la dispozitie Sociologice Alpha Research exit-poll, pe baza studiilor de la secțiile de votare, deci nu este clar încă dacă va participa la noul Parlament.