Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Monica Macovei: Noi minţim Europa, dar vrem să fim trataţi cu respect

Monica Macovei: Totul depinde de România

Clasa politică de la Bucureşti este cea care trimite România în viteza a doua la nivelul UE, declară la RFI europarlamentarul Monica Macovei. “Vrem să fim egali cu olandezii, dar să rămânem cu WC-uri în curte la ţară”, spune fostul ministru al Justiţiei.

Monica Macovei comentează Declaraţia adoptată în week-end la Roma, care pune accentul pe ideea de ritmuri şi intensităţi diferite: “Eu văd lucrurile aşa, pentru că se spune în continuare ţările care vor şi pot au uşa deschisă să se integreze mai departe. Nu suntem în Schengen, nu suntem în euro, nu-i nimic, dar dacă putem şi vrem şi ne facem treaba, vom intra. Deci da, ritmuri diferite. Ritmuri diferite înseamnă exact situaţia de facto, această declaraţie nu aduce ceva nou. Exact asta este astăzi”.

“România ce face în materie de justiţie? Face foarte bine în materie de justiţie, doar că acum doar clasa politică face foarte rău. MCV-ul este tratat ca o piatră de moară legată de picioarele României în concepţia unor politicieni, chiar şi Tăriceanu tot timpul critică MCV-ul. Nu, MCV-ul este foarte bun. Noi trebuie să fim mândri că avem MCV şi să ne realizăm obiectivele şi promisiunile făcute când am intrat în UE. Şi a mai ţinut în frâu cât de cât corupţia. Dacă nu exista MCV-ul, nici DNA-ul nu mai exista, îl desfiinţau de tot. Deci cine scoate România în viteza a doua? Clasa politică scoate România în viteza a doua”, consideră fostul ministru al Justiţiei.

Europarlamentarul crede că totul depinde de România: “Ritmuri diferite. Hai să ne facem noi treaba, hai să avem autostrăzi, hai să avem sănătate, hai să avem învăţământ competitiv şi atunci nu vom fi în ritmul doi, de exemplu. Totul depinde de noi. Nu ştiu de ce îi certăm pe ei că spun ritmul unu, ritmul doi, două ritmuri. Hai să fim ca ei, hai să ne facem treaba mai repede, da? Adică noi vrem să fim egali cu olandezii, dar vrem să rămânem cu bacterii nozocomiale, vrem să ne moară pacienţii, vrem să rămânem cu WC-uri în curte la ţară, vrem să avem un învăţământ slab şi necompetitiv, vrem să scăpăm de lupta împotriva corupţiei, vrem să nu fie confiscaţi banii şi aşa mai departe. Noi minţim Europa, dar vrem să fim trataţi cu respect”.

(VIDEO. Fragmentul despre Declaraţia de la Roma începe la minutul 27)