Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Protestele din Rusia deschid şansele pentru alternative la prezidențialele din 2018".Interviu cu istoricul Cosmin Popa

58d8e513c3618853648b45bf.jpg

Autoritățile ruse au făcut sute de arestări la Moscova în timpul protestelor, 26 Martie 2017
Autoritățile ruse au făcut sute de arestări la Moscova în timpul protestelor, 26 Martie 2017
Image source: 
© Sergey Karpukhin / Reuters

Sutele de arestări din Rusia, ca urmare a protestelor de duminică la care s-au strâns zeci de mii de oameni, au provocat primele reacții internaționale. Statele Unite vorbesc despre un afront adus democrației, în timp ce Uniunea Europeană a cerut Rusiei să elibereze "fără întârziere manifestanţii paşnici" arestaţi.  

Numărul deținerilor în urma protestelor este încă incert, agențiile de presă locale vorbesc de 600 de arestări, în timp ce ONG-urile raportează aproape o mie de rețineri în toată Rusia.

Militantul Alexei Navalnîi care conduce opoziția președintelui Vladimir Putin, a fost arestat în timp ce îndrepta spre demonstrația programată în Piața Pușkin din Moscova. In tot acest timp de la Kremlin se vorbește despre tentative de manipulare a cetățenilor și de influențe ale Occidentului în mișcările de stradă din Rusia.

Curtea de Justiţie a districtului Tverskoi din Moscova a decis luni plasarea pentru 15 zile în arest a opozantului Aleksei Navalnîi, declarându-l vinovat de nesupunere în timpul arestării sale de către poliţişti în urma mitingului anticorupţie care a avut loc duminică în capitala rusă, informează AFP. Anterior, Navalnîi a fost amendat cu 20.000 de ruble (circa 350 de euro) pentru organizarea acţiunii de protest. 

În timpul şedinţei de judecată, Navalnîi a cerut ca la proces să fie chemat premierul rus Dmitri Medvedev. 

Pe site-ul rus Sputnik se citează îngrijorarea Kremlinului față de felul în care cetățenii renunță la simțul civic pentru a se angaja în acțiuni ilegale, fiind manipulați și influențați. Viziunea autorităților de la Moscova arată de fapt îngrijorarea față de manifestațiile de acest gen care pot deschide calea spre alternative politice de opoziție, mai ales în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale programate anul viitor în Rusia, consideră istoricul Cosmin Popa într-un interviu pentru RFI.

 

 

 

Ascultați mai jos  interviul audio despre semnificația protestelor din Rusia cu istoricul Cosmin Popa:

 

 

 

Interviu cu istoricul Cosmin Popa despre semnficația protestelor din Rusia