Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: România -de 13 ani în NATO

nato4.jpg

Secretarul de stat american Colin Powell și primul ministru al României, Adrian Năstase, în timpul ceremoniei pentru primirea în NATO a șapte noi state, Washington, 29 martie 2004
Image source: 
www.nato.int

Pe 29 martie 2004, România devenea membru oficial al Organizației Atlanticului de Nord, după ce în 2002, la Summit-ul NATO de la Praga, primise invitația de aderare, alături de alte șase state europene (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia). Detalii la Accent pe istorie.

România împlinește astăzi 13 ani de când este membru oficial al Organizației Atlanticului de Nord. Accederea în organizație a fost unul dintre scopurile principale ale țării după căderea comunismului, iar drumul spre atingerea lui nu a fost unul simplu.

În mai 1997 miniștrii de externe ai statelor membre NATO s-au întâlnit în localitatea Sintra din Portugalia pentru a discuta câte țări urmau să fie invitate să adere la NATO în primul val de extindere. Statele Unite înclinau mai mult spre varianta unui grup de trei țări, decât spre patru sau cinci, cum sugerau propunerile altor membri. Polonia, Ungaria și Republica Cehă erau cele trei favorite, Slovacia și România rămânând încă sub semnul întrebării.

Răspunsul a venit în cadrul Summit-ului NATO de la Madrid din iulie 1997, când s-a optat pentru varianta de trei țări invitate la aderare; cele amintite mai sus. România, a cărei candidatură a fost totuși susținută de unii membri, precum Franța, reprezentată de Jacques Chirac, trebuia să mai aștepte.

,,În 1997 românii începuseră să facă ceea ce trebuie, dar nu făcuseră aceste lucruri suficient de mult timp”, era părerea doamnei Madeleine Albright, Secretar de Stat al SUA la acea vreme.

După Madrid, președintele american Bill Clinton a făcut o călătorie oficială în Europa, cu opriri în Polonia, la Varșovia și în România, la București. Polonia a fost felicitată pentru că primise invitația de a face parte din NATO, iar România a fost asigurată în ceea ce privește o a doua șansă. Tot doamna Albright mărturisește astfel: ,,Dacă Polonia a fost minunată, România a fost incredibilă. Decizia președintelui de a merge acolo a reprezentat unele riscuri. Românii ar fi putut reacționa cu ostilitate la decizia NATO. În schimb, mulțimile erau chiar mai mari și mai entuziaste decât în Polonia.”

A doua șansă a venit odată cu Summit-ul NATO de la Praga din 2002, când România a fost invitată să adere la Alianța Nord-Atlantică. Alături de aceasta, au mai primit invitații și  Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia.

Pe data de 29 martie 2004 România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice, devenind astfel membru oficial al NATO. A urmat, pe 2 aprilie 2004, ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO.

Din anul 2005, în prima duminică a lunii aprilie se sărbătorește ,,Ziua NATO în România”, iar în perioada 2-4 aprilie 2008 a avut loc Summit-ul NATO de la Bucureşti, cel mai mare eveniment de politică externă organizat de România.

Nu uitați, istoria continuă…

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 29 martie 2017