Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Igor Dodon a semnat un decret privind organizarea unui referendum consultativ

dodon_100zile.jpg

Președintele R.Moldova Igor Dodon
Image source: 
Facebook/Igor Dodon

Președintele moldovean, Igor Dodon a semnat, în seara zilei de marți, un decret privind organizarea unui referendum consultativ, la 24 septembrie. Anunțul a fost făcut în timpul unei conferințe de presă la care șeful statului și-a prezentat raportul de activitate, după 100 de zile de la învestirea în funcție. 

Șeful statului, Igor Dodon își dorește să afle părerea oamenilor pe marginea a patru subiecte și anume, abrogarea legii care pune miliardul pe umerii cetățenilor, sporirea competențelor președintelui țării în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului, reducerea numărului deputaților de la 101 la 71. Și cea de-a patra întrebare pe care insistă șeful statului se referă la introducerea în instituțiile de învățământ a disciplinei ”Istoria Moldovei”.

Igor Dodon spune că ține cont de toate procedurile care trebuie realizate pentru desfășurarea referendumului, în special, perfectarea listelor electorale de către Comisia Electoral Centrală, rectificarea bugetului public național, campania electorală de 60 de zile, motiv pentru care a și dispus organizarea plebiscitului pe 24 septembrie 2017.

”Conform Constituției poporul este suveran. Ceea ce voi face, fiind blocat pe alocuri de Parlament, va fi în numele poporului și în interesul cetățenilor țării noastre.Deci poporul Moldovei să decidă.După acest referendum, voi semna decretul pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”, a subliniat Dodon.

Potrivit legislației, decretul semnat de șeful statului nu poate fi anulat, nici de Parlament, nici de Guvern. Președintele are dreptul să inițieze referendumuri republicane consultative.

Comentator la RFI:”Decretul lui Dodon, pur populist” 
 

Comentatorul moldovean, Dionis Cenușă spune la RFI că decretul semnat de Dodon ”este un act pur populist”.”Vorbim despre un referendum hibrid care include tocmai patru subiecte și toate foarte diferite. Campania electorală continuă pentru Dodon. El nu a realizat că alegerile prezidențiale s-au încheiat în 2016, iar cele parlamentare sunt la finele lui 2018. Prin acest referendum consultativ hibrid, președintele Dodon vrea să atingă cele mai sensibile subiecte, astfel sperând să-și crească popularitatea. Iar cu propria popularitate să-i facă imagine și Partidului Socialiștilor. Vedem că șeful statului se îndreaptă în diverse direcții, chiar dacă competențele lui sunt limitate”, susține expertul moldovean. 
Nici președintele Parlamentului, nici premierul, liderii politici nu au reacționat, până la această oră, la decretul semnat de Dodon. Membrii  Asociației „Unirea” au anunțat un protest pentru miercuri, la ora 15.00, la Reședința de Stat, fiind nemulțumiți de declarațiile făcute de Igor Dodon privind introducerea „Istoriei Moldovei” în instituțiile de învățământ.

Dodon:”Relația cu Bucureștiul, strict bazată pe pragmatism, respect reciproc, prietenie”

Șeful statului s-a referit și la relația R.Moldova cu România. Președintele moldovean, Igor Dodon a menționat că nu va face greșelile pe care le-a acceptat fostul șef de stat, Vladimir Voronin în relația cu România. Dodon a declarat că relația cu Bucureștiul se bazează strict pe pragmatism, respect reciproc, prietenie.”Frate, frate, dar fiecare la el acasă”, a spus șeful statului.

Totodată, Dodon a spus că a cerut premierului demiterea ministrului educației, Corina Fusu, deranjat de emiterea unei circulare privind desfășurarea unor acțiuni consacrate celor 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Președintele s-a întrebat dacă nu cumva ministrul confundă biroul Partidului Liberal cu instituțiile școlare.”Orice acțiune de subminare, care duce la lichidarea statalității, este anticonstituțională”, a spus șeful statului.

În perioada 27-31 martie curent, în instituțiile de învățământ preuniversitar se desfășoară Săptămâna Educației Istorice, în cadrul căreia sunt organizate activități dedicate marcării a 99 de ani de la adoptarea deciziei Sfatului Țării din 27 martie 1918 privind Unirea Basarabiei cu România.

Igor Dodon, din nou la Moscova 

Revenit recent din cea de-a doua vizită la Moscova, din timpul mandatului său de președinte, Igor Dodon anunță că va merge din nou în Federația Rusă. De această dată chiar cu garda de onoare. Cel mai probabil, Igor Dodon se va întâlni cu președintele rus la 9 mai, de Ziua Victoriei. 

Șeful statului a mai anunțat că la 3 aprilie la Chișinău, în timpul unui forum, va fi semnat un Acord de colaborare cu Uniunea Euroasiatică. Șeful statului a ținut să precizeze că Republica Moldova va semna acordul-cadru de colaborare cu Uniunea Euroasiatică, indiferent de poziția premierului și a guvernării. Dodon a îndemnat reprezentanții guvernării să dea lecții la partid și nu președintelui ales prin vot direct de către popor. ”Atunci când guvernanții au o poziție unilaterală, datorită sponsorizării de la Bruxelles, eu vreau relații bune și cu estul și cu vestul”, a declarat Dodon.