Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Justiției: Nu e oportună revocarea celor doi procurori Kovesi și Lazăr

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat concluziile evaluării procurorului general Augustin Lazăr şi şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-o declaraţie de presă susţinută la Ministerul Justiţiei. Anunţul a fost precedat de o întâlnire avută cu premierul Sorin Grindeanu, la sediul Guvernului. Toader a anunțat că nu se impune revocarea celor doi procurori.

Cele mai importante declarații ale ministrului Justiției, Tudor Toader:

Am realizat personal evaluarea. Nu au fost presiuni asupra mea. Raportul de evaluare are 19 pagini, eventual, și o concluzie.

Cei doi procurori și-au încălcat competențele. Curtea Constituțională (CCR) a evidențiat asta.

Concluzia intermediară e următoarea: echilibrul a fost restabilit de CCR prin decizia sa (n.r. CCR a opinat că DNA și-a depășit atribuțiile anchetând emiterea OUG 13 de către Guvern).

DNA a avut derapaje. DNA nu poate funcționa decât în acord cu statul de drept.

"Evaluând toţi factorii de constituţionalitate, legalitate şi oportunitate am apreciat că în acest moment nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului general şi a şefei DNA", a spus Tudorel Toader.

............................................................

Voi prezenta un rezumat. Voi posta apoi pe pegina de internet a Ministerului Justiției raportul complet.

Această evaluare a survenit în contextul în care Guvernul a emis OUG 13. Pe de alte parte, DNA a procedat la anchetarea circumstanțelor, oportunității, constituționalității privind modul în care a fost dată ordonanța.

Când am decis această evaluare, au fost reacții privind competența ministrului Justiției de a face această evaluare. Articolul 32 din Constituție spune că procurorii își desfășoară activitatea în coordonarea ministrului Justiției.

Întâlnirea cu ambasadorul SUA de zilele trecute a fost o pură coincidență, având în vedere că anterior m-am întâlnit cu cei doi procurori, Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi.

Contextul evaluării celor doi procurori șefi

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a decis să îi evalueze pe cei doi procurori generali, Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi, pe 12 martie, din cauza anchetei deschise de DNA privind controversata ordonanță 13, în condițiile în care CCR a apreciat că Direcția și-a depășit atribuțiile declanșând această anchetă. Toader a subliniat că, în opinia sa, cei doi au încălcat legea.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) susţine că cercetările în cazul OUG 13 au fost făcute în concordanţă cu dispoziţiile legale şi cu jurisprundenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. DNA precizează că cercetarea în acest dosar a vizat investigarea de fapte prevăzute de legea penală descrise în cuprinsul denunţului cu care au fost sesizate organele de urmărire penală.