Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert: Ministrul Justiţiei încearcă să-şi întărească poziţia în relaţia cu Parchetele

Augustin Lazar RFI stat paralel ordine drept.png

Procurorul general demontează teoria PSD privind existenţa unui stat paralel în România (Sursa foto: pixabay)
Procurorul general demontează teoria PSD privind existenţa unui stat paralel în România (Sursa foto: pixabay)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a încercat prin evaluarea şefei DNA şi a procurorului general să-şi întărească poziţia în relaţia cu Parchetele. Iată ce spune la RFI expertul în politici de guvernare de la organizaţia Funky Citizens Codru Vrabie.

Tudorel Toader a spus miercuri că revocarea Codruţei Kovesi şi a lui Augustin Lazăr nu este oportună. Ministrul Justiţiei a anunţat de asemenea că va institui o “monitorizare atentă” a activităţii Parchetelor.

Codru Vrabie explică declaraţiile ministrului Justiţiei: “Putem să interpretăm mesajul domnului ministru în două chei diferite. O cheie de interpretare este aceea prin care domnul ministru declară în esenţă că a descoperit anumite nereguli sau neclarităţi în activitatea şefilor Parchetelor şi că îşi rezervă dreptul de a acţiona în sensul revocării, dacă se repetă astfel de abateri, să le numim. A doua cheie care mie mi se pare mult mai importantă şi relevantă pentru separaţia puterilor în stat este aceea că domnul ministru prin această declaraţie a reiterat autoritatea ministrului Justiţiei asupra procurorilor şi Parchetelor, aşa cum scrie în Constituţia României. Rămâne acum să vedem pentru mai târziu în ce măsură această autoritate a ministrului Justiţiei la rândul ei încalcă sau nu încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, aşa cum este el explicat în Constituţie”.

Va pune monitorizarea anunţată de ministrul Justiţiei o anumită presiune pe şefii Parchetelor? “Cred că procurorii şefi sunt învăţaţi cu presiunea sau stresul, că sunt întotdeauna monitorizaţi de jurnalişti, de politicieni, de societatea civilă, de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, deci din punctul ăsta de vedere nu cred că la nivelul şefilor de Parchete apare o presiune în plus. Eu consider că este pur şi simplu o subliniere a acelui text din Constituţie care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, iar această sintagmă sub autoritatea ministrului Justiţiei este un pic problematică pentru noi toţi cetăţenii şi felul în care e construit statul român, din două motive: pentru că ţinem cont de principiul separaţiei puterilor în stat, iar ministrul face parte din Executiv, în timp ce procurorii, aşa scrie în Constituţie, fac parte din autoritatea judecătorească. Deci din aceste două elemente ştim deja că există o formă de tensiune între cele două puteri”, spune reprezentantul Funky Citizens.

 
Codru Vrabie, despre rezultatele evaluării din Justiţie