Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela oferă puteri depline președintelui Maduro.

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Trecerea Parlamentului Unicameral din controlul opoziţiei în mâinile lui Maduro înseamnă undă verde pentru guvernare fără nici un control instituţional. 

Parlamentul național de la Caracas a fost privat de îndatoririle sale, în condiţiile în care una dintre instanțele legiuitoare a anulat propunerea de acordare a imunităţii parlamentare deputaților și a acordat puteri extinse pentru Maduro - în materie penală, militară, economică și politică. 

In acest context Maduro şi-a asumat puteri depline, fără nici un control parlamentar. Măsura Curții de a trece Parlamentul complet sub controlul partidului presedintelui, are loc în timp ce OSA, Organizația Statelor Americane, s-a întâlnit recent la Washington doar pentru a discuta despre situația din Venezuela. Douăzeci de țări din regiune l-au acuzat pe presedintele venezuelean de comportament nedemocratic și solicită excluderea Venezuelei din organismul internaţional vizat. Majoritatea Parlamentului venezuelean actual, care reprezintă opoziţia, sprijină cererea privind suspendarea din organizaţie, motiv pentru Maduro să acuze deputaţii venezueleni de „trădare“.

Acum situația evoluează tot mai mult spre un conflict deschis cu posibilitatea ca Maduro și ceilalți moștenitori ai fostului președinte Hugo Chávez să anuleze alegerile următoare, în care, potrivit sondajelor, ar putea pierde. Cu doar două zile în urmă, înainte de a priva parlamentul național de la îndatoririle sale, instanța a anulat propunerea de acordare a imunităţii parlamentare deputaților și a acordat puteri extinse pentru Maduro, în materie penală, militară, economică și politică. 

Rezervele valutare ale Venezuelei au scăzut la 10,4 miliarde USD pe crizei puternice, populaţia acuzând lipsa gazului, a a energiei electrice sau a medicamentelor.Deficitul economic este reflectat în volumul producției de petrol ale Venezuelei, care începând cu anul 2011 a scăzut cu aproape 500 000 de barili pe zi . In acest timp ce Maduro a reușit să evite orice destabilizare politică majoră prin consolidarea controlului politic şi economic asupra resurselor naturale ale națiunii