Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Tusk anunță termenii negocierilor cu Marea Britanie

donald_tusk_document.jpg

Cele 27 de state membre vor cere ”să se regleze conturile” angajamentelor bugetare ale Regatului Unit față de Uniunea Europeană
Image source: 
RFI

Uniunea Europeană anunță astăzi care sunt principiile după care va negocia ieșirea Marii Britanii din spațiul comunitar. Acestea vor fi ratificate la summitul liderilor europeni din 29 aprilie, la Bruxelles.

Președintele Consiliului European Donald Tusk urmează să prezinte în capitala Maltei un proiect de ”orientări ale negocierilor”. Textul va stabili prioritățile politice ale celor 27 de state comunitare, precum și viziunea lor privind ritmul negocierilor. Acesta din urmă apare ca unul dintre primele subiecte ale tensiunilor după ce premierul britanic Theresa May a declanșat miercuri Brexit-ul.

Trei priorități ale Uniunii Europene pentru negocierile viitoare sunt deja cunoscute. Ele vor să se clarifice soarta a peste 3 milioane de cetățeni europeni aflați în Regatul Unit și a peste 1 milion de britanici care locuiesc într-un alt stat membru al Uniunii și să înlăture incertitudinile care persistă asupra frontierei între Republica Irlanda și Irlanda de Nord, provincie britanică.

Cele 27 de state membre vor cere și ”să se regleze conturile” angajamentelor bugetare ale Regatului Unit față de Uniunea Europeană. Comisia a evaluat factura între 55 și 60 de miliarde de euro, potrivit unui înalt responsabil european.

Premierul britanic Theresa May vrea ca procesul Brexit-ului să se desfășoare mai repede și să poată negocia în paralel acordul care va reglementa modalitățile de ieșire din Uniune și cel care va defini viitoarea sa relație cu aceasta, în special, în plan comercial.

Numai că ”orientările” lui Donald Tusk ar urma să excludă orice acord cu privire la "viitoarea relație" înainte ca separarea să fie efectivă, lăsând totuși deschisă ușa discuțiilor preliminare înainte de plecarea Regatului Unit, prevăzută pentru martie 2019.

Tensiunile sunt deja evidente

Încă din primele ore care au urmat notificării oficiale a Brexit-ului a apărut un alt măr al discordiei: cooperarea viitoare a Londrei cu Uniunea Europeană în materie de securitate.

În aceste condiţii, guvernul britanic a fost nevoit să calmeze polemica, după ce Theresa May a părut să condiţioneze această cooperare de negocieri, pentru a obţine condiţii de ieşire mai avantajoase.

”Securitatea tuturor cetăţenilor este un subiect prea grav” pentru a face obiectul unui troc, a reacţionat europarlamentarul liberal Guy Verhofstadt, reprezentantul Parlamentului European în negocieri. În replică, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a dat asigurări că nu este vorba de o ameninţare, ci de ”un argument pentru a obţine un acord” cu Bruxelles-ul.

Berlinul, ca şi Parisul, a avertizat deja că relaţia viitoare a Uniunii cu Londra nu poate fi abordată decât cu o condiţie: ca negocierile de ieşire să fie suficient de avansate şi să nu existe un acord înainte de ieşirea efectivă a Marii Britanii.

Şi Parlamentul European, care va trebui să aprobe orice acord cu Londra, cere respectarea aceleiaşi linii. ”Eventuale acorduri de tranziţie” pot fi luate în calcul după divorţ, însă pentru o perioadă care să nu depăşească trei ani, precizează Parlamentul European într-un proiect de rezoluţia ce urmează să fie votat pe 5 aprilie.