Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cătălin Ivan: Brexitul trebuie negociat foarte dur

catalin_ivan_brexit_negociat_foarte_dur.jpg

Britanici care cer ieşirea Marii Britanii din UE (Foto: Reuters/Toby Melville/arhivă 2016)
Britanici care cer ieşirea Marii Britanii din UE (Foto: Reuters/Toby Melville/arhivă 2016)

România trebuie să participe foarte activ la discuţiile privind Brexit şi să militeze pentru negocieri colective. Iată ce declară la RFI eurodeputatul Cătălin Ivan, membru al grupului socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European.

Cătălin Ivan anticipează negocieri dure în dosarul Brexit: “Eu cred că acest Brexit trebuie negociat foarte-foarte serios şi foarte dur, pentru că vorbim de soarta a aproximativ patru milioane de cetăţeni europeni, trei milioane de cetăţeni europeni se află în Marea Britanie şi vin din alte state membre ale Uniunii Europene şi în statele membre ale Uniunii Europene sunt aproximativ un milion de cetăţeni britanici. Trebuie discutat foarte clar dacă accesul la piaţa muncii va fi garantat în continuare, la fel ca şi accesul la piaţa unică europeană. Sunt lucruri sensibile care trebuie discutate”.

“Vă pot spune care este şi poziţia Parlamentului European în această privinţă. Noi spunem că trebuie mai întâi negociat Brexitul, această despărţire de Marea Britanie, apoi să fie o perioadă tranzitorie, dar nu mai mare de trei ani, în care lucrurile să se aşeze şi din acest timp putem discuta orice altă colaborare cu Marea Britanie, în nici un caz la pachet, aşa cum vor britanicii”, spune eurodeputatul.

 

“Negocierile separate sunt excluse”

 

Cătălin Ivan susţine ideea negocierilor colective în dosarul Brexit: “Este firească, nici cu Canada nu am negociat Tratatul de Liber Schimb individual. Este un tratat cadru general, în care fiecare ţară şi-a urmărit propriul interes, dar în cadrul unui acord comun (…). Nu se poate negocia separat, este exclusă această variantă”.

Ce trebuie să facă Bucureştiul? Europarlamentarul crede că “România trebuie să participe foarte activ la aceste negocieri şi să militeze pentru negocierile colective, pentru că cetăţenii români care sunt în Marea Britanie sunt cetăţeni europeni aflaţi în Marea Britanie, nu doar cetăţeni români, au aceleaşi drepturi cu oricare alt cetăţean european aflat la muncă sau la studii în Marea Britanie, fie că vine din Italia, din Spania, Franţa, Germania, Belgia sau oricare alt stat. Doar o negociere comună, la pachet poate să apere drepturile românilor de acolo şi oricum, cred că aşa şi va fi, nu cred că vor fi altfel negocierile”.