Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Negocierile relației post-Brexit, posibile numai după ce Londra își respectă angajamentele

brexit_15.jpg

Image source: 
Adam Smith Institute

Uniunea Europeană anunță negocieri în trepte cu Londra, în încercarea de a se asigura, pas cu pas, că Marea Britanie își va respecta angajamentele și că termenii Brexitului nu vor fi discriminatorii pentru cetățenii europeni sau companiile din statele membre. Practic, strategia Bruxelles-ului este să condiționeze orice discuție legată de viitorul post-Brexit  (mai ales în ceea ce privește accesul la piața unică și alte aspecte comerciale) de garanțiile pe care le oferă partea britanică în dosarele de interes europene. Președintele Consilului European, Donald Tusk a prezentat asăzi, în Malta, patru astfel de teme: protecția cetățenilor și a companiilor europene, nota de plată pe care trebuie să o achite Marea Britanie și situația frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord. Tusk vorbește și de perioade de tranziție și insistă că negocierile se vor purta pe o singură voce.

Discuțiile cu Londra se vor purta așadar pe o singură voce, iar instituțiile europene vor avea suveranitate în decizii, în perioadele de tranziție care vor urma. Este, cel mai probabil, încercarea Bruxelles-ului de a se asigura că flama Brexitului nu va aprinde, în perioada tulbure ce va urma,  spiritele în interiorul Uniunii și de a reduce implicit la minimum orice încercare de deturnare a atenției de la temele majore avute în vedere. La fel de important este anunțul că negocierile care definesc relația comercială între Uniunea Europeană și Marea Britanie vor putea începe de îndată ce se fac suficiente progrese în ceea ce privește separarea propriu zisă a Regatului de blocul comunitar, după cum a precizat președintele Consiliului European, Donald Tusk, în Malta. Iar discuțiile pe marginea divorțului de Uniune se vor face în etape, a explicat oficialul european, pe baza unor obiective clare pe care Bruxelles-ul le are deja în vedere. Prima fază a discuțiilor se va concentra pe patru teme majore, a explicat președintele Consiliului European:

”Regatul Unit e de altă parte acum, iar noi trebuie să ne gândim în primul rând la oameni. Cetățeni din toate statele membre tăriesc, muncesc, învață în Marea Britanie. Câtă vreme Marea Britanie este membru, drepturile lor sunt pe deplin protejate. Dar trebuie să le clarificăm statutul, pe bază de reciprocitatea și garanții nediscriminatorii. Apoi, trebuie să ne protejăm companiile. În al treilea rând, trebuie să ne asigurăm că Marea Britanie își respectă toate angajamentele finanicare pe care și le-a luat ca stat membru. Nu în ultimul rând, vom căuta soluții flexibile pentru a evita o graniță dură între Irlanda și Irlanda de Nord. Numai după ce facem progrese pe aceste teme, pe dosarul retragerii,  vom putea negocia și relația viitoare, inclusiv în plan comercial”, a spus Donald Tusk.

Trebuie să ne asigurăm că cetățenii europeni din Marea Britanie și britanicii care trăiesc statele membre nu sunt folosiți ca masă de manevră  sau monedă de schimb în negocieri – a transmis premierul maltez Joseph Muscat. Acesta a întârit mesajul președintelui Tusk și a exclus, din start, orice formă de negocieri paralele:"Nu vor exista negocieri parlalele. Trebuie să evidențiez că deși Uniunea Europeană și statele membre vor arăta flexibilitate și se vor pregăti pentru perioade de tranziție, acestea vor fi  guvernate numai de instituțiile europene , care vor avea suveranitate în luarea deciziilor. "

Ministrul german de Finanțe: “Vrem să ţinem britanicii aproape, dar nu există drepturi fără obligaţii”

Nu lipsesc reacțiile de după prezentarea orientărilor transmise statelor membre. Printre primii care au comentat a fost ministrul german de finanțe. Wolfgang Schaeuble a declarat presei din țara sa că deși Marea Britanie ar trebui privită ca un partener, poziția Uniunii în negocieri ar trebui să fie mai dură: “Vrem să ţinem britanicii aproape, dar nu există drepturi fără obligaţii”, a spus Schaueble.“Este important, bineînţeles, să ţinem şi restul Uniunii Europene  împreună”, a averizat ministrul german.

La Londra însă, prezentarea lui Donadl Tusk a fost primită bine, chiar dacă ieri declarația lui David Davis, ministrul britanic pentru Brexit a stârnit rumoare, după ce responsabilul britanic a transmis că nu se așteaptă la o factură de 60 de miliarde de euro. "Ne vom onora responsabilităţile, dar nu ne aşteptăm la ceva de genul acesta. Epoca sumelor mari plătite Uniunii Europene se apropie de final, astfel că, după ce ieşim, asta este", a spus Davies. Partenerii Regatului Unit dau dovadă de multă bunăvoinţă” -  a spus în schimb ministrul de Externe. ”Avansăm cu adevărat acum”, a adăugat Boris Johnson .

În ambele părți, și la Londra și la Bruxelles, se vorbește însă de apărarea propriilor interese și, deși tonul de dinainte de negocierilor propriu-zise este calm și se vorbește de flexibilitate în discuții, este foarte posibil ca cei doi ani de negocieri ale divorțului cerut de Marea Britanie în urma referendumului privind apartenența la Uniunea Europeană să fie insuficienți, susțin deja voci apropiate dosarului citate de presa internațională.

Reperele prezentate de Donald Tusk vor fi trasmise celor 27 de state membre, pentru aprobare. Aceste principii vor da tonul celor doi ani de negocieri ale divorțului cerut de Marea Britanie în urma referendumului privind apartenența la Uniunea Europeană.

Tags: 
1168