Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Judecătorul Cristi Danileţ la RFI: Ministrul Justiţiei nici nu avea cum să propună revocarea lui Lazăr şi Kovesi

judecatorul_cristi_danilet_rfi_ministrul_justitiei_revocare_lazar_kovesi.jpg

Cristi Danileţ: Nefiind făcut un control, ministrul Justiţiei nici nu avea cum să propună revocarea lui Lazăr şi Kovesi (Sursa foto: blog Cristi Danileţ)
Cristi Danileţ: Nefiind făcut un control, ministrul Justiţiei nici nu avea cum să propună revocarea lui Lazăr şi Kovesi (Sursa foto: blog Cristi Danileţ)

Evaluarea făcută de ministrul Justiţiei nu avea cum să se soldeze cu revocarea procurorului general şi a şefei DNA. Precizarea a fost făcută la RFI de judecătorul Cristi Danileţ, după ce Tudorel Toader a anunţat că nu este oportună înlocuirea lui Augustin Lazăr şi a Codruţei Kovesi, chiar dacă i-a criticat pe cei doi.

Judecătorul Cristi Danileţ spune că pentru a fi demişi, Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi ar fi trebuit supuşi nu unei evaluări, ci unui control şi nu de către ministrul Justiţiei personal, ci de către o echipă de procurori: “Legea permite ministrului Justiţiei să declanşeze procedura de revocare din funcţia de conducere a persoanelor pentru care el este implicat în numirea lor. Or ştim bine, procurorul general al României, procurorul şef DNA şi procurorul şef DIICOT, precum şi adjuncţii lor sunt propuşi de către ministrul Justiţiei şi sunt numiţi în funcţie de către preşedintele statului. Deci teoretic, oricând, ministrul Justiţiei poate să propună revocarea lor din funcţie, dar există o anumită procedură prevăzută în legea de organizare judiciară. Trebuie să existe mai întâi un control făcut de ministru, atenţie, prin procurori, acest control să fie trecut apoi pe la CSM, după care să se decidă de preşedintele statului revocarea din funcţie”.

Magistratul precizează că “ceea ce a făcut ministrul Justiţiei în aceste zile nu a fost un control asupra activităţii procurorului, ci a fost o evaluare a unei situaţii ivite ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. Aşadar, nefiind făcut un control, nici nu avea cum să propună revocarea celor doi din funcţie”.

 
Cristi Danileţ, despre evaluarea lui Augustin Lazăr şi a Codruţei Kovesi