Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protest de amploare la Budapesta: Mii de participanți la marșul pro-CEU

ceu.jpg

Finalul mitingului, în fața Parlamentului de la Budapesta. Foto: Index.hu
Finalul mitingului, în fața Parlamentului de la Budapesta. Foto: Index.hu

Duminică după-amiaza a avut loc la Budapesta un amplu protest față de intenția premierului Viktor Orban de a scoate în afara legii activitatea Central European University. Legislația propusă în urmă cu doar o săptămână, fără consultare sau motivație, ar urma să fie dezbătută și votată de Parlament la începutul săptămânii viitoare. Între timp, se înmulțesc scrisorile de susținere pentru CEU trimise de comunitatea academică internațională care condamnă ca abuzivă și discriminatorie inițiativa Guvernului. Reacția CEU, aici.

Atac la adresa educației și autonomiei universitare  

Protestul de duminică nu a fost organizat de CEU, dar studenți și profesori ai universității s-au numărat printre participanți. Demonstranții s-au adunat în fața Universității Corvinus, de unde au pornit în marș spre strada Nador din centrul Budapestei, unde se află campusul CEU. Coloana a fost deschisă de un banner pe care se putea citi în limbile engleză și maghiară: Libertate pentru Educație. Mitingul s-a încheiat în Piața Kossuth, în fața Parlamentului care a introdus pe ordinea de dezbaterilor în regim de urgență propunerea premierului Orban.

În vreme ce presa pro-Orban de la Budapesta a susținut propunerea Guvernului, publicația Daily News Hungary îl citează pe profesorul universitar Dániel Deák, de la Universitatea Corvinus, care s-a adresat participanților la protest denunțând ca inacceptabilă "tirania politică ce ne amenință viitorul copiilor".
Organizatorii protestului, un grup denumit Libertate pentru Educație, au scris pe rețelele de socializare că propunerea lui Orban este “un atac împotriva educației libere și autonomiei universitare” care va avea efecte pe termen lung în societatea maghiară. Eliminarea CEU este doar începutul, au adăugat ei.

Scrisori de susținere de la Oxford, Cambridge și laureați Nobel

Reacțiile internaționale se înmulțesc pe fondul imineței votului în Parlamentul maghiar. În ultimele zile au fost trimise la Budapesta scrisori de susținere din partea marilor universități occidentale – între care Oxford, Cambridge și Princeton – dar și din partea organizațiilor profesionale din întreaga lume. Un document de susținere a fost trimis rectoratului CEU și de laureați ai premiului Nobel.

Comisarul European pentru Educatie a declarat ca universitatea este una dintre cele mai importante institutii de invatament superior din Europa. De asemenea, in fata ambasadelor Ungariei din unele orase europene au avut loc duminică mitinguri de sustinere. 

SNSPA susține CEU. Ponta saluta inițiativa lui Orban

O scrisoare de sustinere a CEU semnată de absolvenți și prieteni din cadrul SNSPA București a fost trimisă rectoratului Central European University. Lista este încă deschisă, precizează semnatarii, printre care profesori și analiști politici cunoscuți ca Andrei Țăranu sau Vintilă Mihăilescu. Documentul notează că atacurile politice asupra universității de la Budapesta au șocat comunitatea academică a SNSPA, care a beneficiat din plin de colaborarea și sprijinul CEU de-a lungul anilor. O parte dintre profesorii de la București au studiat la Central European University sau au participat la sesiuni de informare, școli de vară și conferințe academice organizate la Budapesta. „Prezența CEU în această parte a lumii a făcut diferența în cariera și dezvoltarea intelectuală a generații întregi de profesori și studenți încă din 1990. Ne amintim cu toții că la milocul și spre finalul anilor ’90, CEU a reprezentat principala și posibil unica posibilitate de contact cu standardele Vestice de cercetare și predare. ” se arată în document.  

Flash mob pro-CEU la Cluj. Foto: Facebook

Semnatarii mai spun că atacurile recente împotriva universității sunt un derapaj de la calea democrației și o expresie a unei gândiri autoritare. "Și în România ne-am confruntat cu încercări de control politic al învățământului superior, dar, din fericire, aici s-au folosit metode cu mănuși", spun profesorii bucureșteni care notează: "Ne este clar că autoritățile ungare atacă acum CEU cu un pumn de fier."

Pe de altă parte, fostul premier Victor Ponta a scris pe Facebook că salută inițiativa premierului ungar și că va începe să lucreze la un proiect de lege care să înăsprească condiţiile de prezenţă în România a universităţilor străine, pe modelul promovat în Ungaria. Acuzat de plagiat al lucrării de doctorat, Victor Ponta a rămas recent fără diplomă, după ce mai multe comisii au decis că și-a copiat în cea mai mare parte lucrarea.

Comunitatea CEU: 14.000 absolvenți, 1800 studenți, 200 profesori

Fondată în urmă cu 25 de ani de George Soros, investitor american de origine maghiară, CEU este una dintre cele mai cunoscute școli de master și doctorat din Europa Centrală și de Est, prezentă în topurile celor mai bune o sută de universități din lume. Universitatea privată primește anual peste o mie de studenți din aprox. o sută de țări ale lumii.

Comunitatea CEU reunește 14.000 de absolvenți, 1800 de studenți și 200 de profesori. Printre absolvenții CEU se numără președintele Georgiei, prima femeie de origine romă din Parlamentul European, primari ai unor orașe europene, jurnaliști și reprezentanți ai unor ONGuri active pe plan internațional.