Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolas Maduro pierde în bătălia pentru controlul parlamentului din Venezuela

nicolas-maduro-ok.jpg

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro
Sursa imaginii: 
ElDoce.tv

Curtea Supremă din Venezuela va revizui deciziile pentru care Maduro a fost acuzat de ''lovitură de stat''. Curtea Supremă  din Venezuela, considerată apropiată guvernului Maduro, a revocat decizia prin care și-a atribuit puterile parlamentului, după ce a atras condamnări și proteste internaționale împotriva preluării controlului legislativ.

"Această controversă este ȋncheiată“, a declarat Nicolas Maduro ȋn cadrul unui  comitet de securitate de stat convocat special, prin care s-a ordonat instanței să-și reconsidere hotărârea prin care a compromis puterea parlamentară, potrivit Reuters.

Reprezentanții acestor instituții, reuniți în cadrul Consiliului de Apărare al Națiunii, au decis să ''îndemne Tribunalului Suprem de Justiție să revizuiască deciziile'' respective, ''pentru a menține stabilitatea instituțională și echilibrul puterilor'', arată textul acordului.

Într-o nouă lovitură de forță a taberei prezidențiale, Curtea Supremă și-a atribuit joi puterile parlamentului, bastionul opoziției, la două zile după ce le-a ridicat imunitatea.

Această decizie se traduce printr-o nouă escaladare a crizei politice ce agită această țară, după victoria opoziției antichaviste în alegerile parlamentare de la sfârșitul lui 2015, pentru prima dată în ultimii 17 ani. 

 

REACŢIILE OPOZIŢIEI ŞI ALE COMUNITĂŢII INTERNAŢIONALE

 

Curtea, care a fost întotdeauna alături de Administraţia preşedintelui Nicolas Maduro, a declarat, miercuri, că atât timp cât Congresul "sfidează" deciziile anterioare ale Curţii, "funcţiile Congresului vor fi exercitate de această cameră sau de un alt organ ales".

„Nu poți pretinde normalizarea stării unei națiunii după efectuarea unei lovituri de stat“, a spus Julio Borges, liderul Parlamentului din Venezuela. Borges a rupt ȋn public hotărârile judecătorești și a refuzat să participe la comitetul de securitate convocat peste noapte, format din șefii de instituții importante

Disputa a posnit de la trei parlamentari care au fost interzişi, fiind acuzaţi de fraudă electorală. Criticii lui Maduro sunt însă de altă părere, spunând că este vorba mai degrabă de o scuză pentru Guvern, pentru a "pune botniţă" astfel opoziţiei şi pentru a distrage astfel atenţia de la criza economică ce se adânceşte pe zice trece în ţara producătoare de petrol.

Organizaţia Unitatea Democratică - un bloc de opoziţie important - a criticat decizia Curţii, joi, când mai mulţi parlamentari l-au acuzat pe Maduro afirmând despre el că se comportă ca un "dictator".

Şeful Organizaţiei Statelor Americane - un organism format din 34 de ţări independente, inclusiv Venezuela, a acuzat guverul lui Maduro că se îndreaptă spre o "autolovitură de stat". "Deciziile Curţii Supreme sunt ultimele lovituri prin care regimul perturbă ordinea constituţională a ţării şi pune capăt democraţiei", a declarat Secretarul-General al OEA, Luis Almagro, într-un comunicat de presă.

La rândul lor, Statele Unite au calificat mişcarea ca fiind "o gravă lovitură dată democraţiei din venezuela", în timp ce Uniunea Europeană a cerut un "calendar electoral clar" cât mai curând posibil. 

Deputaţii din opoziţia venezueleană au declarat duminică vor insista pentru revocarea judecătorilor Curții Supreme pe care ȋi acuză că acționează în numele socialiștilor aflați la guvernare.