Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sfere de influență, la Casa Albă: Trump, Putin și mafia rusă

el_pais.jpg

Image source: 
El Pais

În plină investigație a FBI privind ingerințele Rusiei în prezidențialele din SUA câștigate de Donald Trump, presa spaniolă dezbate pe larg cazul lui Alexander Torshin. E vorba despre viceguvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, fost senator apropiat lui Vladimir Putin, investigat acum pentru spălare de bani și legături cu liderii mafiei ruse. După cum titrează cotidianul El Pais, Torshin a ajuns un membru influent în cercul de apropiați ai lui Trump. Publicația iberică notează chiar că fostul senator ar fi liderul din umbră al unei grupări mafiote active în Spania.

Alexander Porfirievich Torshin este, în prezent, viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei. E fost senator, apropiat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, și, mai nou, unul dintre cele mai influente personaje din anturajul președintelui american Donald Trump.

Apropierea sa evidentă de Moscova nu este, însă, principala bilă neagră din CV-ul lui Torshin ca apropiat al lui Trump, căci fostul senator este suspectat în Spania de spălare de bani. El Pais scrie chiar că Alexander Torshin ar fi liderul unei organizații mafiote denumite Taganskaya, care se ocupă cu afaceri ilegale de zeci de milioane de euro, printre metodele folosite de mafioți fiind inclusiv crimele la comandă.

O anchetă aflată în derulare de mai mulți ani în Spania are în centru relația dintre Torshin și Alexander Romanov, un lider mafiot rus stabilit în Palma de Mallorca, condamnat recent la închisoare pentru spălare de bani. Romanov ar fi de fapt un subaltern al lui Torshin în ierarhia grupării Taganskaya. Procurorii iberici au înregistrat 33 de convorbiri între cei doi care ar certifica faptul că Torshin este într-adevăr liderul grupării criminale, care s-a ocupat în Mallorca cu spălare de bani prin cumpărarea unui hotel încare ar fi fost investiți 15 milioane de euro, bani proveniți de la Torshin, după cum spun procurorii spanioli.

De altfel, actualul viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei a fost aproape de a fi arestat în Spania în urmă cu 3 ani, dar a scăpat în ultima secundă, aflând, se pare, de faptul că era filat de procurori cu câteva ore înainte de a se întâlni cu mafiotul Romanov. Aceeași anchetă ar demonstra legături clare între statul rus condus de Vladimir Putin și grupări mafiote, mai notează El Pais.

La 63 de ani, acest apropiat al lui Vladimir Putin este calificat de procurorii anticorupție din Spania drept un adevărat ”naș” al organizațiilor mafiote rusești, apelativ folosit, se pare, de Romanov în conversațiile telefonice cu Torshin.

Relația Trump – Putin via Torshin

El Pais scrie că legăturile lui Torshin cu Trump sunt evidente: fostul senator rus are legături cu organizația care a furnizat cele mai importante fonduri pentru campania lui Trump: National Rifle Association (NRA), probabil cel mai puternic grup de lobby din SUA. Cu 21 de milioane de dolari a finanțat organizația campania lui Trump, bani fără de care analiștii estimează că acesta nu ar fi câștigat cursa prezidențială cu Hillary Clinton.

În plus, jurnaliștii spanioli scriu că Torshin a participat la un prânz prezidat de Trump în februarie. Mai mult, el ar fi avut programată recent o întâlnire cu Trump, care a fost anulată, însă, în seara premergătoare din cauza criticilor din SUA privind legăturile lui Trump cu reprezentanți importanți ai Moscovei.

FOTO: Alexander Torshin (mijloc) și Vladimir Putin (dreapta)

El Pais mai scrie că viceguvernatorul Băncii Centrale a Rusiei este cercetat inclusiv de FBI în ancheta pe care biroul american de investigații a demarat-o pentru a determina rolul Guvernului rus în rezultatul alegerilor prezidențiale de peste ocean. Jurnaliștii spanioli scriu că organizația lui Torshin ar fi coordonat atacul hackerilor asupra comunicarilor electronice ale lui Hillary Clinton, rivala lui Trump, care au fost făcute publice și care au afectat serios șansele lui Clinton de a câștiga alegerile prezidențiale. El Pais amintește că o serie de aliați apropiați ai lui Trump au trebuit să demisioneze recent din cauza dezvăluirilor privind legăturile lor cu Rusia. Cel mai recent caz este cel al consilierului pe securitate națională Michael Flynn.

2161