Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R. Moldova: Igor Dodon a semnat un memorandum cu Uniunea Euroasiatică

Președintele moldovean, Igor Dodon și șeful Comisiei Economice Euroasiatice, Tigran Sarkisyan au semnat, luni, un memorandum de cooperare. Evenimentul a avut loc la Chișinău, în cadrul Forumului „Uniunea Economică Euroasiatică – R.Moldova”. Memorandumul a fost criticat dur recent de premierul moldovean și speakerul Parlamentului, care au și anunțat că documentul este nul și nu are putere juridică.

Șeful statului, Igor Dodon susține că semnarea memorandumului de cooperare între Comisia Economică Eurasiatică şi Republica Moldova este un eveniment istoric. Dodon a ținut să precizeze că acest nou acord nu presupune integrarea în Uniunea Euroasiatică și nu contravine altor acorduri pe care le are semnate R.Moldova, cum ar fi Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

”Republica Moldova trebuie să aibă relații bune de colaborare atât cu Estul cât și cu Vestul. Trebuie primordial să apărăm interesele naționale ale țării. Iar politica promovată în această privință nu trebuie să depindă de interesele geopolitice ale cuiva din Est sau Vest. Suntem obligați să asigurăm o balanță în politica externă și să diversificăm la maximum relațiile comerciale în toate direcțiile avantajoase pentru Moldova”, a subliniat Igor Dodon.

De asemenea, șeful statului a declarat că pentru Republica Moldova este important să fie deschise piețe noi de desfacere, dar în nici într-un caz să nu piardă piețele tradiționale, acolo unde produsele moldovenești sunt cunoscute și apreciate.

”Sunt sigur că în scurt timp, Republica Moldova va deveni țară observator în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice, iar acest lucru va da un impuls suplimentar pentru valorificarea potențialului economic dintre state, dar și sporirea fluxului de investiții în economia națională”, consideră președintele moldovean.

Memorandumul își propune să contribuie la ”dezvoltarea cooperării cuprinzătoare dintre statele membre în vederea sporirii volumului comerțului reciproc și al investițiilor, precum și în vederea intensificării colaborării pe domenii de interes comun”.

Recent, aflat într-o vizită la Bruxelles, premierul moldovean, Pavel Filip a criticat dur memorandumul de cooperare cu Uniunea Euroasiatică. Prim-ministrul R.Moldova spune că autoritățile de la Chișinău nu vor putea realiza prevederile noului document întrucât acest lucru vine în contradicție cu Acordul de Asociere, semnat de R.Moldova.”Atât semnarea memorandumului, cât și solicitarea statutului de observator pe lângă Uniunea Economică Euroasiatică sunt inoportune, având în vedere faptul că acestea nu vor aduce țării noastre dividende economice sau politice palpabile. Acești pași nechibzuiți sunt de natură să submineze stabilitatea social-politică din țara noastră care și așa este fragilă”.

Pavel Filip a precizat că memorandumul semnat la Chișinău, nu va avea efecte juridice, dacă nu este ratificat de Parlamentul. 

Unii experți moldoveni susțin că documentul, ca să nu aibă putere juridică, trebuia contestat la Curtea Constituțională, iar Guvernul, la rândul său, să prezinte argumente în fața magistraților.”Atâta timp cât,Curtea Constituțională nu a declarat nul acest document, în cazul unor noi circumstanțe politice, va avea efecte juridice. De altfel, acest memorandum, volens nolens, va avea, cu siguranța efecte politice, pe care le vom resimți la alegerile parlamentare din 2018”.