Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fostul ambasador al Franței, Philippe Gustin: Trebuie să încetăm să fim proştii satului planetar

philippe_gustin.png

Fostul ambasador francez în România Philippe Gustin este împotriva unei Europe cu mai multe viteze
Image source: 
philippegustin.eu

Fostul ambasador al Franței în România este împotriva unei Europe cu mai multe viteze. Mai mult, Philippe Gustin crede că Europa e în suferinţă, nu numai din cauza Brexit, fenomen pe care îl numeşte “doar un simptom” al stării actuale a Europei. El făcut aceste declaraţii la Cluj, într-un interviu acordat RFI şi României libere. De asemenea, Philippe Gustin pledează pentru relații privilegiate între România și Franța, dezvoltate în cadrul Uniunii Europene.

Fostul ambasador al Franței în România, Philippe Gustin, care acum candidează din partea republicanilor la alegerile legislative franceze pentru un post de parlamentar pentru francezii din Diaspora, a vizitat de curând, Clujul, unde se află cea mai numeroasă comunitate franceză de la est de Elveția. El nu s-a ferit să îşi spună părerea despre idea unei Europe cu mai multe viteze.

Nu sunt un mare adept al acestei idei! Am o problemă cu ea! Azi, Europa suferă. Nu este vorba doar de Brexit; Brexit-ul este un simptom al dificultăților cu care Europa acceptă transformările. 60 de ani am reușit să avem o Europă a proiectelor: Europa economică, monetară, lărgirea UE. Atunci am avut un scop clar, împărtășit de europeni, de cetățeni. Însă din 2005, de când am avut eșecul adoptării unei Constituții europene, în Franța și în Olanda, proiectul european a intrat în pană. Acum, trebuie să îl relansăm. Europa aceasta reprezintă ceva unic în istoria umanității, ceva pe care ceilalți îl privesc cu un interes enorm, în Africa, Asia sau America de Sud. Pentru mine sunt trei lucruri de făcut. Primul este să ne reamintim valorile noastre comune, pentru că acestea au făcut Europa de azi: valorile libertății, democrației, solidarității, toleranței. Al doilea lucru este să încetăm noi, europenii, să fim proștii satului planetar. Cu toții am definit niște reguli și niște valori, dar noi suntem singurii care le respectăm. Ceilalți nu le respectă deloc! Nu trebuie să recurgem la protecționism precum cel pe care îl vrea domnul Trump, dar trebuie să ne protejăm economia și să avem aceleași reguli pe care le respectă și ceilalți. Dacă nu, va dispărea economia și industria noastră”, a spus Gustin.

Al treilea lucru pe care Gustin crede că Europa trebuie să îl facă este să se concentreze asupra securității sale. Atât asupra Spațiului Schengen, cât și luptei contra terorismului, și apărărării comune. Toate aceste trei elemente, crede Philippe Gustin, pot să relanseze proiectul european. Cât despre viitorul Franţei şi al României, fostul ambasador francez la Bucureşti a vorbit despre lunga relație economică dintre cele două ţări:

Era o expresie folosită de mulți români, expresie care spunea că Franța este sora mai mare a României. Eu, azi, prefer să vorbesc de parteneriat, pentru că suntem împreună membri ai Uniunii Europene și în acest context trebuie să avem relații privilegiate. Iar aceste relații au fost privilegiate și continuă să fie privilegiate din punct de vedere cultural, pentru că avem o apropiere istorică, lingvistică care ne permite, de exemplu, să avem în România predarea în continuare a limbii franceze. Este cea de-a doua limbă străină studiată în România, iar acest lucru este foarte bun. Dar mai avem un al doilea pilon al relațiilor noastre, pilonul economic. Sunt multe intreprinderi franceze care s-au instalat aici de-a lungul anilor și care tot mai mult se dezvoltă pentru că le merge bine. Acestea sunt complet ancorate în peisajul românesc. Oare cine mai știe azi că Orange este o companie franceză? Pentru toți românii, Orange este Orange! Nu se poate pune altfel problema. Un alt exemplu: relația dintre Dacia și Renault; Dacia este o intreprindere românească. Așadar, putem vedea că aceste relații economice au devenit un amalgam pozitiv”, a mai declarant Philippe Gustin la Cluj.

Fostul ambasador al Franţei în România a mai enumerat, pe lângă Dacia, şi alte investiţii franceze mai vechi în România, cum ar fi uzina Eurocopter din Brașov sau Citroen la Craiova, care au făcut parte din pachetul investițional pe care Franța l-a făcut după călătoria din România a generalului de Gaulle, din 1968.

Philippe Gustin a concluzionat că firmele franceze sunt interesate, în continuare, de această piață care se dezvoltă, și pentru că de aici pot ajunge în țările din jurul României. În opinia sa, România devine un hub pentru multe companii franceze mari.

Ascultă declarațiile făcute de fostul ambasador francez în România Philippe Gustin
1223