Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Theodor Stolojan, despre legea salarizării: Este o fugă de răspundere a Guvernului, o inovaţie în România

theodor_stolojan_legea_salarizarii_fuga_raspundere_guvern.jpg

Theodor Stolojan critică "procesul legislativ dezordonat" privind legea salarizării (Sursa foto: Facebook/Theodor Stolojan)
Theodor Stolojan critică "procesul legislativ dezordonat" privind legea salarizării (Sursa foto: Facebook/Theodor Stolojan)

Europarlamentarul PNL Theodor Stolojan critică la RFI promovarea legii salarizării unitare ca iniţiativă parlamentară. Fostul premier de la începutul anilor ’90 spune că este o “inovaţie” şi un “proces legislativ dezordonat”.

Promovarea legii salarizării ca iniţiativă parlamentară, nu a Guvernului “este o inovaţie şi aş putea spune o fugă de răspundere a Guvernului. Sigur, am văzut comentarii că PSD-ul doreşte el să iasă în faţă cu aşa ceva, dar este o inovaţie în România, pentru că de regulă, un proiect de lege de o asemenea importanţă, ca sistemul de salarizare în tot ceea ce înseamnă oameni angajaţi în instituţii, care sunt finanţate din bugetele publice (…), deci o asemenea lege trebuie să fie însuşită de către Guvern şi Guvernul să o prezinte în Parlament. Este o lege pe care un parlamentar sau un grup de parlamentari nu o pot realiza ei, fără a avea sprijinul fundamental al Guvernului”, declară Theodor Stolojan.

În opinia eurodeputatului, există şi un aspect pozitiv în privinţa legii salarizării: “Aş vrea să subliniez un aspect pozitiv în toată această… nici nu pot s-o denumesc, pentru că e greu de denumit un proces legislativ atât de dezordonat cum a fost pentru această lege, dar un fapt pozitiv este că Ministerul Muncii a înţeles până la urmă şi sper că şi PSD-ul a înţeles că în ce priveşte medicii, dacă nu vom reuşi să asigurăm un raport între salariul mediu al medicilor şi salariul mediu din economie de 3-4 la 1, care este în general un raport care se întâlneşte şi în alte ţări, atunci România nu va face în continuare decât să cheltuiască sute de milioane de euro, pentru a pregăti medici şi asistenţi medicali, care să alimenteze ţările dezvoltate”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat luni la Antena 3 că proiectul legii salarizării unitare va fi semnat în calitate de iniţiatori de către parlamentarii social-democraţi în cursul zilei de joi, la Sinaia, la ceremonie fiind invitat şi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Liviu Dragnea a precizat că promovarea proiectului ca iniţiativă parlamentară se face pentru accelerarea procedurii de adoptare: “Joi vom semna legea ca iniţiativă parlamentară. Primul-ministru şi ministrul Muncii ne-au spus mie şi domnului Tăriceanu că în opinia lor, cea mai bună variantă este să o transformăm în iniţiativă parlamentară, pentru a câştiga timp. Un proiect de lege al Guvernului înseamnă 30 de zile de dezbateri, consultări, după care vine la Parlament şi se întâmplă acelaşi lucru. Atunci de ce să nu facem lucrurile împreună? Cel mai bine este ca acele discuţii şi dezbateri să aibă loc în comisiile de specialitate”.