Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rezoluție a eurodeputaților, față de Brexit. May: Libera circulație a europenilor în UK poate fi extinsă

brexittt.jpg

Image source: 
RFI România (arhiva)

Parlamentul European îşi prezintă, miercuri, în linii mari planul de negociere pentru ieşirea Marii Britanii din UE. Deşi nu vor avea un rol crucial în timpul negocierilor, parlamentarii europeni sunt cei care vor ratifica după doi ani de discuţii planul de Brexit, transmite France Presse. Șefa Guvernului de la Londra, Theresa May, aflată într-un turneu în Arabia Saudită, a declarat că libera circulație a europenilor în UK poate fi extinsă, dar a subliniat în același timp că e crucial ca UK să controleze granițele și imigrația.

Parlamentul European ar urma să susţină apelul lansat deja de liderii europeni cu privire la negocierea termenilor acordului de ieşire înainte de discutarea unei noi relaţii comerciale între Londra şi Bruxelles.

Premierul Marii Britanii a propus ca negocierea ”divorţului” dintre cele două părți şi a unui nou acord comercial să se facă în mod simultan, dar liderii europeni par să respingă această posibilitate, susţinând că o nouă relaţie poate fi negociată doar după finalizarea retragerii din UE.

Eurodeputaţii sunt așteptați să parafeze această rezoluţie la o săptămâna după ce premierul Theresa May a declanşat procesul formal de retragere a ţării din Uniunea Europeană.

Săptămâna trecută, un prim draft al poziției europene față de Brexit a fost scurs presei cu doar câteva ore înainte de declanşarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

De-a lungul celor 11 pagini ale documentului scurs presei, premierul May era avertizată că negociatorii europeni vor proteja până la capăt interesele politice, financiare şi sociale ale UE.

Ce drepturi și obligații vor avea cetățenii UE în UK?

Unul dintre cele mai sensibile aspecte ale despărțirii dintre UE și UK este cel legat de drepturile cetățenilor europeni în Regat, dar și de situația britanicilor în UE. Azi-dimineață, premierul Theresa May a declarat că libera circulaţie a cetăţenilor europeni în Marea Britanie ar putea să fie extinsă pentru o perioadă după Brexit.

”Voi aţi utilizat fraza perioadă de tranziţie; dar eu am folosit fraza perioadă de implementare. După ce obţinem un acord şi stabilim care va fi relaţia noastră în viitor, va exista necesitatea unei perioade în care întreprinderile şi agenţiile guvernamentale să-şi adapteze sistemele şi să meargă înainte, în funcţie de natura acordului - dar va exista o perioadă de implementare a acordului”, a declarat May în timpul primei sale vizite în Arabia Saudită.

Totuşi, premierul a insistat că va continua să aibă control asupra politicii de imigraţie în această perioadă de implementare a acordului de Brexit.

”Este crucial pentru publicul britanic... să se asigure că noi avem control asupra graniţelor noastre şi imigraţiei. Exacta asta vom face când ieşim din Uniunea Europeană”.

De asemenea, aceasta a răspuns faţă de declaraţiile preşedintelui Consiliului European, care a spus că Marea Britanie nu poate negocia un nou acord comerical cu ţări membre înainte de finalizarea acordului de Brexit.

”Sunt sigură că este corect ca toată lumea să ştie, până în momentul în care părăsim blocul comunitar, care vor fi angajamentele viitoare, relaţia noastră şi parteneriatul nostru viitor cu Uniunea Europeană”, a precizat May.

1189